24lut2010

Angielskie kruche ciasteczka

Komentarzy: 1

ciasteczka angielskie


angielskie ciasteczka 2


Do herbaty. Na przykład szalonej herbatki u Kapelusznika. Jako, że ostatnio było baaardzo słodko, to ciasteczka dla odmiany są lekko słodkie, pachnące wanilią, ale też z maleńką słoną nutką. Rach ciach, ciasto zagniecione, ciastka upieczone. Do sprzątnięcia jedna miska i blat. :]


Przepis z wydania specjalnego “Dobrych Rad” bodajże, “Pyszne świąteczne ciasteczka”.


Na około 40 ciastek: (zagdza się. Z połowy wyszło mi 21)


400 g mąki


250 g zimnego masła


32 g cukru waniliowego


szczypta soli


25 g cukru


Mąkę połączyć z solą i cukrami. Dodać pokrojone w kawałki masło. Posiekać wszystko nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto. Ewentualnie można dodać łyżkę zimnej wody, gdyby nie chciało się ładnie zagnieść. Owinąć w folię spożywcza i na godzinę wstawić do lodówki.


Po tym czasie rozwałkować na grubość około 1 cm i wycinać ciastka. Piec około 18-20 minut na lekko złoty kolor.

Kategorie: Nieprzepisowo
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  • Earlene pisze:

    I’ll right away grab your rss as I can not find your email subscription link or newsletter service. Do you’ve any? Please permit me realize in order that I could subscribe. Thanks.