Angielskie kruche ciasteczka
Komentarzy: 1Do herbaty. Na przykład szalonej herbatki u Kapelusznika. Jako, że ostatnio było baaardzo słodko, to ciasteczka dla odmiany są lekko słodkie, pachnące wanilią, ale też z maleńką słoną nutką. Rach ciach, ciasto zagniecione, ciastka upieczone. Do sprzątnięcia jedna miska i blat. :]
Przepis z wydania specjalnego “Dobrych Rad” bodajże, “Pyszne świąteczne ciasteczka”.
Na około 40 ciastek: (zagdza się. Z połowy wyszło mi 21)
400 g mąki
250 g zimnego masła
32 g cukru waniliowego
szczypta soli
25 g cukru
Mąkę połączyć z solą i cukrami. Dodać pokrojone w kawałki masło. Posiekać wszystko nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto. Ewentualnie można dodać łyżkę zimnej wody, gdyby nie chciało się ładnie zagnieść. Owinąć w folię spożywcza i na godzinę wstawić do lodówki.
Po tym czasie rozwałkować na grubość około 1 cm i wycinać ciastka. Piec około 18-20 minut na lekko złoty kolor.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
I’ll right away grab your rss as I can not find your email subscription link or newsletter service. Do you’ve any? Please permit me realize in order that I could subscribe. Thanks.