17Maj2017

Babeczki brownies z Oreo i masłem orzechowym

Komentarzy: 3


 

 
Dlaczego jeść Oreo “na sucho”, jeśli można zapiec je z masłem orzechowym w czekoladowym cieście? I na odwrót: dlaczego by piec zwykłe czekoladowe muffiny, jeśli można napakować tam skarbów i z łatwością osiągnąć efekt “wow”?
 
Na 6 babeczek:
12 ciasteczek Oreo
ok. 2 łyżki masła orzechowego
 
Ciasto brownies
100 g masła
3/4 szklanki cukru
2 jaja
1 szklanki mąki
1/2 szklanki kakao
1/4 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Przygotowujemy formę do muffinek. Metalową najlepiej wyłożyć papilotkami, w silikonowej można obejść się bez nich. Ciasteczka Oreo zlepiamy po dwa, łącząc je masłem orzechowym. Dodatkowo masłem smarujemy wierzch jednego z ciasteczek. Tak przygotowane pary ciasteczek umieszczamy w foremkach – jak najbardziej na środku, masłem orzechowym do góry.
 
Masło roztapiamy z cukrem. Kiedy lekko przestygnie, dodajemy do niego jajka i mleko. Roztrzepujemy. Mąkę, kakao i sól przesiewamy. Dodajemy do nich miksturę jajeczną i wszystko razem mieszamy. Do każdej foremki nakładamy 3 łyżki ciasta tak, aby pokryło ono wierzch ciastka. W trakcie pieczenia ciasto wypełni szczeliny między ciastkiem a foremką. Prawdopodobnie zostanie Wam trochę ciasta – możecie upiec je jako samodzielną babeczkę.
 
Babeczki pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.
 
Przepis w oparciu o instrukcje tu.

Kategorie: Babeczki / Muffinki / Oreo
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany.