06kw.2013

Babeczki czekoladowo-bananowe z karmelizowanym bananem

Komentarzy: 7

chocolatebanana1
 
chocolatebanana2
 

Muffinki czekoladowo-bananowe to jeden z flagowych przepisów Nigelli. Proste, wspaniale rosnące (mimo, że sody w nich mniej, niż w wielu innych recepturach), mięciutkie babeczki. Ale jakoś tak..zawsze wolę, jak babeczka ma coś na wierzchu. A co lepszego można by położyć na babeczce z dodatkiem bananów, jeśli nie kawałeczek banana? I to banana nie takiego zwykłego – podsmażonego w słodkiej mieszance cukru i masła.

Na 12 babeczek:
3 dojrzałe banany
125 ml oleju
2 jajka
100g cukru
225g mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia albo sody
Krem:
300 g twarożku śmietankowego lub twarogu sernikowego
100 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
2/3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Banany w karmelu:
1 banan:
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
1 łyżka wody
Banany rozgniatamy i miksujemy z olejem,cukrem i jajkami.
Mąkę przesiewamy z kakao i sodą albo proszkiem do pieczenia. Mieszanką dodajemy do masy bananowej i mieszamy do połączenia składników.
Ciasto nakładamy do foremek i pieczemy ok 20 minut w temp. 200 stopni.
Studzimy.
 
Twaróg ucieramy z cukrem i wanilią. Stopniowo dodajemy śmietankę i miksujemy do uzyskania gładkiego, lekkiego kremu.
Krem rozsmarowujemy na babeczkach płaskim nożem lub szpatułką.
 
No i nasze banany: masło, cukier i wodą rozpuszczamy w rondelku. Do tej mieszanki wkładamy pokrojonego na plasterki banana i co jakiś czas mieszamy wszystko delikatnie. Po około 5 minutach wyjmujemy plasterki do ostudzenia.
Dekorujemy nimi nasze babeczki.
Kategorie: Babeczki / Cupcakes
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.