Babeczki czekoladowo-bananowe z karmelizowanym bananem
Komentarzy: 7Muffinki czekoladowo-bananowe to jeden z flagowych przepisów Nigelli. Proste, wspaniale rosnące (mimo, że sody w nich mniej, niż w wielu innych recepturach), mięciutkie babeczki. Ale jakoś tak..zawsze wolę, jak babeczka ma coś na wierzchu. A co lepszego można by położyć na babeczce z dodatkiem bananów, jeśli nie kawałeczek banana? I to banana nie takiego zwykłego – podsmażonego w słodkiej mieszance cukru i masła.
3 dojrzałe banany
125 ml oleju
2 jajka
100g cukru
225g mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia albo sody
Krem:
300 g twarożku śmietankowego lub twarogu sernikowego
100 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
2/3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Banany w karmelu:
1 banan:
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
1 łyżka wody
Mąkę przesiewamy z kakao i sodą albo proszkiem do pieczenia. Mieszanką dodajemy do masy bananowej i mieszamy do połączenia składników.
Ciasto nakładamy do foremek i pieczemy ok 20 minut w temp. 200 stopni.
Studzimy.
Twaróg ucieramy z cukrem i wanilią. Stopniowo dodajemy śmietankę i miksujemy do uzyskania gładkiego, lekkiego kremu.
Krem rozsmarowujemy na babeczkach płaskim nożem lub szpatułką.
No i nasze banany: masło, cukier i wodą rozpuszczamy w rondelku. Do tej mieszanki wkładamy pokrojonego na plasterki banana i co jakiś czas mieszamy wszystko delikatnie. Po około 5 minutach wyjmujemy plasterki do ostudzenia.
Dekorujemy nimi nasze babeczki.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Ja też lubię, gdy na szczycie babeczki jest coś pysznego ;) Świetny pomysł z bananem, do tego jeszcze czekolada <3 Pyszności! :)
-
Mmmm, jakie ładniutkie są! I mają cudny topik.
Pozdrowienia:) -
Babeczki fantastyczne!
-
A czy krem się nie rozlatuje bo wygląda trochę licho? ;)
-
Babeczki wyszły przepyszne. Jeszcze nigdy nie jadłam takich miękkich babeczek. Dziękuję za ten przepis! Zresztą, wszystkie Twoje przepisy są super!!!!!