09maj2011

Babeczki kakaowe z serem i truskawkami

Komentarzy: 0

babeczki kakaowe z serem i truskawkami


Jakkolwiek pyszne by nie były (a były bardzo bardzo bardzo!), najlepsze było w nich to, że były robione w przemiłym towarzystwie. Aż dziwne, jak rozmowy przy przesiewaniu kakao i odmierzaniu cukru zbliżają ludzi. Trochę jak dialogi z dr. House’a, gdzie zawsze najważniejsze sprawy wychodzą w sytuacjach, w których są przerywane wstawkami typu “Nie damy rady wyciąć tego guza!”. : )


Ale co do babeczek – spód jest intensywnie kakaowy i browniesowaty. Masy serowej trudno nie lubić. I zamiast wisienek na torcie – truskawki. I właściwie zrobienie razem z pieczeniem zajmuje.. godzinę? Przepis z Kwestii Smaku, więc raczej niezawodny. :)


100 g masła


100 g mąki


100 g brązowego cukru


40 g kakao


2 jaja


1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Masa serowa:


200 g sera śmietankowego lub zmielonego twarogu


1 łyżka mąki


3 łyżki cukru


1 białko jaja


+ truskawki albo wiśnie z syropu / konfitury


 


Składniki masy serowej ucieramy.


Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, bo już zaraz będzie potrzebny. Masło topimy i dodajemy przesiane kakao. Mieszamy do rozpuszczenia i zagotowujemy. Po zdjęciu z ognia dodajemy resztę składników i dodatkowo 3 łyżki konfitury lub owoców w syropie. Masę kakaową nakładamy do papilotek lub natłuszczonych foremek na babeczki do ok. 1/2 wysokości. Na to wykładamy masę serową i po kilka owoców. Pieczemy ok. 23 minut (tak, śmieszny czas. :)  )





Kategorie: Muffinki / Truskawki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.