Babeczki kakaowe z serem i truskawkami
Komentarzy: 0Jakkolwiek pyszne by nie były (a były bardzo bardzo bardzo!), najlepsze było w nich to, że były robione w przemiłym towarzystwie. Aż dziwne, jak rozmowy przy przesiewaniu kakao i odmierzaniu cukru zbliżają ludzi. Trochę jak dialogi z dr. House’a, gdzie zawsze najważniejsze sprawy wychodzą w sytuacjach, w których są przerywane wstawkami typu “Nie damy rady wyciąć tego guza!”. : )
Ale co do babeczek – spód jest intensywnie kakaowy i browniesowaty. Masy serowej trudno nie lubić. I zamiast wisienek na torcie – truskawki. I właściwie zrobienie razem z pieczeniem zajmuje.. godzinę? Przepis z Kwestii Smaku, więc raczej niezawodny. :)
100 g masła
100 g mąki
100 g brązowego cukru
40 g kakao
2 jaja
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
200 g sera śmietankowego lub zmielonego twarogu
1 łyżka mąki
3 łyżki cukru
1 białko jaja
+ truskawki albo wiśnie z syropu / konfitury
Składniki masy serowej ucieramy.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, bo już zaraz będzie potrzebny. Masło topimy i dodajemy przesiane kakao. Mieszamy do rozpuszczenia i zagotowujemy. Po zdjęciu z ognia dodajemy resztę składników i dodatkowo 3 łyżki konfitury lub owoców w syropie. Masę kakaową nakładamy do papilotek lub natłuszczonych foremek na babeczki do ok. 1/2 wysokości. Na to wykładamy masę serową i po kilka owoców. Pieczemy ok. 23 minut (tak, śmieszny czas. :) )

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)