Babeczki migdałowe
Komentarzy: 16
Chciałam babeczek migdałowych. Żeby były wilgotne, żeby miały krem inny, niż maślany i coś ładnego na wierzchu. Challenge completed. Miękkie ciasto na maślance, lekki krem mleczno-śmietankowo-migdałowy i mój ulubiony element – chrupiący karmel z zatopionymi w nim migdałami. <3
Babeczki:
1 3/4 szklanki mąki
2 jaja
1 szklanka cukru
2/3 szklanki maślanki
1/3 szklanki oleju
1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
szzypta soli
1 łyżka Amaretto lub kilka kropli olejku migdałowego
Krem:
1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
1/2 szklanki mleka w proszku
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru migdałowego lub kilka kropli aromatu migdałowego
Karmel migdałowy:
1/2 szklanki migdałów – w słupkach, płatkach lub posiekanych
1/2 szklanki cukru
1 łyżka wody
Nakładamy ciasto do foremek i pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Studzimy kilka minut w uchylonym piekarniku i wyjmujemy.
Kiedy babeczki siedzą w piekarniku, zabieramy się za karmel. Cukier i wodę podgrzewamy w rondelku z grubym dnem. Nie mieszamy i czekamy, aż cukier przybierze karmelowy kolor i płynną konsystencję.
Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy migdały. Mieszamy, żeby karmel pokrył je dokładnie i masę szybko rozsmarowujemy w miarę cienko na papierze do pieczenia. Zostawiamy do zastygnięcia i na koniec kruszymy na kawałki – można to zrobić tłuczkiem do mięsa. :)
Śmietankę na krem ubijamy, pod koniec dodając cukier puder przesiany z mlekiem w proszku i cukier migdałowy (lub aromat).
Krem nakładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki. Każdą posypujemy kawałkami karmelu.

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
śliczne!!
-
Istne niebo ! Muszę być przepyszne :)
-
Samo patrzenie i już kubki smakowe intensywnie pracują, co tam kalorie co nie ?:)
-
Ale one niesamowicie wyglądają! Boskie :D
-
Moja biedna dieta! jesteś bezlitosna! Ten krem, te migdały i same babeczki wyglądają pięknie!
-
Daj proszę jedną babeczkę:)
Mam słabość do takich cudeniek.
-
Cudownie wyglądają i pewnie też tak smakują
-
Wspaniałe! Karmel bardzo do mnie przemawia :)
Pozdrowienia -
Są przeurocze ! Po prostu śliczne :) !!
-
Cudne, po prostu śliczne :) !
-
Ten karmel z migdałami to coś, na co mam teraz wielką ochotę :). Wspaniałe babeczki.
-
czy maślanek można zastąpić jogurtem naturalnym? :)
-
Wyglądają pysznie! Mam tylko pytanie: jak długo krem utrzymuje “świeżość” i “atrakcyjny wygląd”?