11sty2011

Babeczki serowe z lukrem mlecznym

Komentarzy: 0

babeczki serowe z lukrem mlecznym


Jeszcze tylko kilka dni wychodzenia z domu po ciemku. Kilka dni marznięcia na przystankach. Na ferie planuję przygotowanie kilku bardziej pracochłonnych słodkości. Takich, przy których można spędzić kilka godzin przygotowując kolejne warstwy, składając i dekorując. Taką mam nadzieję. A póki co jeszcze coś prostego, uroczego i szybkiego. Babeczki serowe pokryte słodkim, mlecznym lukrem. Dla tych sernikowych i babeczkowych.


Na ok. 12 babeczek


120 g twarogu


120 g masła/margaryny


1 1/3 szklanki mąki


1/4 szklanki cukru


2 jaja


łyżeczka proszku do pieczenia


łyżeczka cukru wanilinowego / ekstraktu waniliowego


kilka kropel soku z cytryny


szczypta soli


szklanka cukru pudru i 2-3 łyżeczki mleka


 


Twaróg ucieramy, dodajemy miękkie masło. Dosypujemy cukier, cukier wanilinowy, sól i ucieramy do powstania puszystej masy. Dodajemy jaja, sok z cytryny i miksujemy chwilę. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy ciasto łyżką. Nakładamy je do natłuszczonych i wysypanych bułką tarta lub mąką foremek do babeczek lub ewentualnie do foremek muffinkowych. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.


Ostudzone babeczki lukrujemy lukrem z cukru pudru i mleka.



Kategorie: Muffinki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.