Babeczki śmietankowe
Komentarzy: 2
Od dawna chciałam je zrobić.. I teraz specjalnie na życzenie Kamilli – moooocno waniliowe!
Przepis pochodzi z książki H. Lipińskiej i A. Woźniakowskiego – “Ciasta słodkie i wytrawne”. lekko zmodyfikowałam krem, bo wyszedłby ulepek. Jest napisane, że powinno wyjść 25 babeczek, ale mi wyszło 19. Może kwestia wielkości foremek i grubości krążków. :]
34 dag mąki
20 dag zimnego tłuszczu (najlepiej 10 dag masła i 10 margaryny)
10 dag cukru pudru
3 żółtka
Składniki posiekać ze sobą i szybko zagnieść. Na pół godziny schować do lodówki. A w międzyczasie…
Krem:
0,5 l mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy (16 g, albo mniej, jeśli dajemy ekstrakt)
ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
10 dag cukru
2 żółtka i 2 całe jajka
Mleko zagotować. Jajka i żółtka utrzeć z cukrami i ekstraktem, oraz mąką ziemniaczaną. Cienkim strumieniem wlewać wrzące mleko, jednocześnie szybko mieszając masę. Przelać spowrotem do garnka i zagęścić na małym ogniu, ubijając lekko trzepaczką, najlepiej rózgą.
Ciasto rozwałkować i wycinać krążki. Krązkami wylepiać natłuszczone foremki do babeczek. Nakładać krem (około 1 łyżki, nie za dużo, bo babeczki popękają!). Przykrywać krązkami ciasta, posmarowanymi z brzegu zimną wodą. Dobrze dokleić brzegi.
Piec około 20 minut w 190 stopniach.
Po ostudzeniu polukrować.
O.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Właśnie upiekłam. Mam nieco wieksze foremki i spokojnie faszerowalam babeczki 2-3 lyzkami. Zostawilam wolne miejsce zeby nie popekaly. Ale po upieczeniu okazalo sie ze jest wolne miejsce i to sporo, mimo ze pieklam ponad 10 min dluzej to srodek chyba byl niedpieczony, chyba ze tak mialo byc. Poza tym bardzo smaczne, i latwo sie wyjmuja. Ciasto tez mi pieknie wyszlo :)
Skomentuj cukrowa wrozka Anuluj pisanie odpowiedzi