Babeczki z Białymi Michałkami
Komentarzy: 22![](http://www.cukrowawrozka.pl/wp-content/uploads/2015/10/bialemichalki1blog.jpg)
Po muffinkach Musiała przyjść pora na cupcake’i z moimi (chyba) ulubionymi cukierkami. Duża porcja Michałkowego kremu na babeczkach z białą czekoladą. Wbrew pozorom nie umrzecie z zasłodzenia. :)
Na 12 sztuk:
Babeczki:
2 jaja
120 g masła
3/4 szklanki mleka
100 g białej czekolady
1 1/2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Krem:
300 g twarożku śmietankowego lub tłustego twarogu sernikowego
10 sztuk Białych Michałków
1 szklanka śmietanki kremówki 30 lub 36%
1/4 szklanki cukru pudru
Dekoracja:
8 sztuk Białych Michałków
Zaczynamy od babeczek. Czekoladę roztapiamy na parze i zostawiamy do ostudzenia.
W tym czasie ucieramy masło z cukrem. Dodajemy wanilię oraz po jednym jaju. Na końcu stopniowo miksujemy z czekoladą.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy ją na zmianę z mlekiem do masy maślanej, za każdym razem łącząc składniki mikserem. Kiedy uzyskamy jednolite ciasto, nakładamy je do papilotek, do ok. 2/3 ich wysokości.
Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Powinny lekko urosnąć i się zezłocić. Po upieczeniu studzimy kilka minut w piekarniku, a następnie wyjmujemy do całkowitego ostygnięcia.
Michałki do kremu kroimy na drobne kawałki i umieszczamy w garnuszku razem 3 łyżkami śmietanki. Roztapiamy je na małym ogniu, często mieszając. Zostawiamy na minimum 15 minut do wystudzenia.
Uucieramy twarożek z cukrem. Stopniowo miksujemy z roztopionymi Michałkami. Na koniec do kremy powoli dolewamy pozostałą śmietankę, cały czas miksując. Powinien powstać puszysty krem. Odstawiamy go na 10 minut do lodówki,a następnie nakładamy na wystudzone babeczki.
2 Michałki do dekoracji kroimy i rozgniatamy na drobne okruszki. Posypujemy nimi krem. Pozostałe przekrajamy na połowy, którymi ozdabiamy babeczki.
![Przerywnik](http://www.cukrowawrozka.pl/wp-content/themes/cukrowawrozka/img/przerywnik.png)
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
ależ one muszą być pyszne!!! Jakie sliczne papilotki masz. Pozdrawiam
-
Te papilotki są przepiękne <3
-
niestety krem wyszedł mi za rzadki :( ratuje teraz zelatyna, zobaczymy co z tego wyjdzie
-
Jakie urocze ! :)
-
czy ten krem może być wykorzystany np. do przełożenia tortu z blatami biszkoptowymi ?
-
Skad takie papilotki fajne?
-
Przepieknneee❤️❤️❤️❤️ a gdzie znajde te urocze papilotki???
-
Gdzie kupujesz tego typu papilotki? Widzę wszędzie te “zwykłe”, ewentualnie tulipanki :<
-
Przepiękne cudeńka; 3 pytanko a propo sztywnych papilotek – pieczesz prosto w nich czy inaczej? :)
-
Czy babeczki razem z kremem mogą postać w lodówce jakieś 12 godzin czy lepiej udekorować je kremem tuż przed podaniem?