23paź2015

Babeczki z Białymi Michałkami

Komentarzy: 22

bialemichalki2
 
bialemichalkiipblog

Po muffinkach Musiała przyjść pora na cupcake’i z moimi (chyba) ulubionymi cukierkami. Duża porcja Michałkowego kremu na babeczkach z białą czekoladą. Wbrew pozorom nie umrzecie z zasłodzenia. :)
 
Na 12 sztuk:
 
Babeczki:
2 jaja
120 g masła
3/4 szklanki mleka
100 g białej czekolady
1 1/2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 
Krem:
300 g twarożku śmietankowego lub tłustego twarogu sernikowego
10 sztuk Białych Michałków
1 szklanka śmietanki kremówki 30 lub 36%
1/4 szklanki cukru pudru
 
Dekoracja:
8 sztuk Białych Michałków
 
Zaczynamy od babeczek. Czekoladę roztapiamy na parze i zostawiamy do ostudzenia.
W tym czasie ucieramy masło z cukrem. Dodajemy wanilię oraz po jednym jaju. Na końcu stopniowo miksujemy z czekoladą.
 
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy ją na zmianę z mlekiem do masy maślanej, za każdym razem łącząc składniki mikserem. Kiedy uzyskamy jednolite ciasto, nakładamy je do papilotek, do ok. 2/3 ich wysokości.
 
Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Powinny lekko urosnąć i się zezłocić. Po upieczeniu studzimy kilka minut w piekarniku, a następnie wyjmujemy do całkowitego ostygnięcia.
 
Michałki do kremu kroimy na drobne kawałki i umieszczamy w garnuszku razem 3 łyżkami śmietanki. Roztapiamy je na małym ogniu, często mieszając. Zostawiamy na minimum 15 minut do wystudzenia.
 
Uucieramy twarożek z cukrem. Stopniowo miksujemy z roztopionymi Michałkami. Na koniec do kremy powoli dolewamy pozostałą śmietankę, cały czas miksując. Powinien powstać puszysty krem. Odstawiamy go na 10 minut do lodówki,a następnie nakładamy na wystudzone babeczki.
 
2 Michałki do dekoracji kroimy i rozgniatamy na drobne okruszki. Posypujemy nimi krem. Pozostałe przekrajamy na połowy, którymi ozdabiamy babeczki.
 

Kategorie: Cupcakes / Z czekoladą
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj cukrowa wrozka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.