Babeczki z Białymi Michałkami
Komentarzy: 22
Po muffinkach Musiała przyjść pora na cupcake’i z moimi (chyba) ulubionymi cukierkami. Duża porcja Michałkowego kremu na babeczkach z białą czekoladą. Wbrew pozorom nie umrzecie z zasłodzenia. :)
Na 12 sztuk:
Babeczki:
2 jaja
120 g masła
3/4 szklanki mleka
100 g białej czekolady
1 1/2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Krem:
300 g twarożku śmietankowego lub tłustego twarogu sernikowego
10 sztuk Białych Michałków
1 szklanka śmietanki kremówki 30 lub 36%
1/4 szklanki cukru pudru
Dekoracja:
8 sztuk Białych Michałków
Zaczynamy od babeczek. Czekoladę roztapiamy na parze i zostawiamy do ostudzenia.
W tym czasie ucieramy masło z cukrem. Dodajemy wanilię oraz po jednym jaju. Na końcu stopniowo miksujemy z czekoladą.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy ją na zmianę z mlekiem do masy maślanej, za każdym razem łącząc składniki mikserem. Kiedy uzyskamy jednolite ciasto, nakładamy je do papilotek, do ok. 2/3 ich wysokości.
Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Powinny lekko urosnąć i się zezłocić. Po upieczeniu studzimy kilka minut w piekarniku, a następnie wyjmujemy do całkowitego ostygnięcia.
Michałki do kremu kroimy na drobne kawałki i umieszczamy w garnuszku razem 3 łyżkami śmietanki. Roztapiamy je na małym ogniu, często mieszając. Zostawiamy na minimum 15 minut do wystudzenia.
Uucieramy twarożek z cukrem. Stopniowo miksujemy z roztopionymi Michałkami. Na koniec do kremy powoli dolewamy pozostałą śmietankę, cały czas miksując. Powinien powstać puszysty krem. Odstawiamy go na 10 minut do lodówki,a następnie nakładamy na wystudzone babeczki.
2 Michałki do dekoracji kroimy i rozgniatamy na drobne okruszki. Posypujemy nimi krem. Pozostałe przekrajamy na połowy, którymi ozdabiamy babeczki.

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
ależ one muszą być pyszne!!! Jakie sliczne papilotki masz. Pozdrawiam
-
Te papilotki są przepiękne <3
-
niestety krem wyszedł mi za rzadki :( ratuje teraz zelatyna, zobaczymy co z tego wyjdzie
-
Jakie urocze ! :)
-
czy ten krem może być wykorzystany np. do przełożenia tortu z blatami biszkoptowymi ?
-
Skad takie papilotki fajne?
-
Przepieknneee❤️❤️❤️❤️ a gdzie znajde te urocze papilotki???
-
Gdzie kupujesz tego typu papilotki? Widzę wszędzie te “zwykłe”, ewentualnie tulipanki :<
-
Przepiękne cudeńka; 3 pytanko a propo sztywnych papilotek – pieczesz prosto w nich czy inaczej? :)
-
Czy babeczki razem z kremem mogą postać w lodówce jakieś 12 godzin czy lepiej udekorować je kremem tuż przed podaniem?
Skomentuj Natalie Anuluj pisanie odpowiedzi