13Lut2014

Babeczki z Czarnego Lasu

Komentarzy: 3

blackforestcup1
 
blackforestcup2
 
blackforestcup4
 
Po ostatnim serniku zostały wisienki. Tak ładne, że szkoda zjadać prosto z pojemniczka, więc trzeba było wykorzystać je jakoś inaczej. No i tak powstały i babeczki z Czarnego Lasu. Wilgotne, czekoladowe ciasto z wiśniami, krem śmietankowo-serowy i nieodłączna wisienka wieńcząca dzieło. <3

Na ok. 12 babeczek
 
Ciasto:
1 i 1/3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka maślanki
1/3 szklanki oleju
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/3 szklanki kakao
1 szklanka wiśni – rozmrożonych lub ze słoika
 
Krem:
500 g twarożku śmietankowego lub twarogu 3-krotnie zmielonego
250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
+12 wisienek kandyzowanych lub innych

 

Zaczynamy od babeczek – suche składniki mieszamy. Dodajemy olej i maślankę, po czym miksujemy około 2 minuty do uzyskania gładkiego ciasta. Nakładamy ciasto do foremek. Do każdej wciskamy po 3-4 wisienki.
 
Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku.
 
Twarożek ucieramy z cukrem i wanilią. Stopniowo dolewamy śmietankę, miksując krem do uzyskania jednolitej, lekkiej konsystencji. Nakładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki. Na szczycie każdej obowiązkowa wisienka.
Kategorie: Babeczki / Cupcakes
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany.