05Sty2012

Babeczki z masłem orzechowym i kremem serowym

Komentarzy: 3

babeczki z masłem orzechowym peanut butter cupcakes


babeczki z masłem orzechowym peanut butter cupcakes 2


Słoiczek jak zwykle czekał sobie na jakąś okazję. Doczekał się i zawartość skończyła w cupcake’ach. Mięciutkich, z wyraźną, fisztaszkową nutą. Na wierzchu słodka pierzynka z twarożku, którą zastąpiłam podany w oryginale maślany lukier. Jakoś tak to połączenie masła i cukru pudru mnie nie przekonuje. I szprycy, którą potem myje się dobry kawałek czasu – również.


 

Na 12 babeczek:
2 jaja
100 g miękkiego masła
50 g masła orzechowego
150 g brązowego cukru (dałam 100 g i i tak były słodkie)
125 g mąki
100 ml maślanki
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Krem:
250 g twarogu
100 g przesianego cukru pudru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
60 g miękkiego masła

 

Najpierw babeczki: masło ucieramy z masłem orzechowym, z cukrem, solą i ekstraktem na puszystą masę. Dodawać pojedynczo jajka, po każdym chwilę miksując. Następnie na zmianę dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i maślankę. Ciasto nakładamy do papilotek do 3/4 wysokości i pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika, kiedy patyczek wbity w babeczkę będzie wychodził suchy.


Składniki kremu ucieramy. Nakładamy na ostudzone babeczki.


Aaaa, jeszcze wiadomość specjalna i jakże miła – niedługo na Facebook’u stuknie tysięczny lajk, za co bardzo Wam dziękuję. I dlatego tej tysięcznej osobie pozwalam.. no zobaczcie sami. :)

 

Przepis z książki “Babeczki” wyd. Weltbild



Kategorie: Cupcakes / Muffinki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  • Natalka pisze:

    Witam! Zrobiłam babeczki, smakowały cudownie, jednak zapadły się na środku. Czym mzoe to byc spowodowane?

    • cukrowa wrozka pisze:

      Czasem dzieję się tak, kiedy zbyt długo miesza się składniki, albo doda zbyt dużo proszku lub sody – wtedy najpierw rosną, a potem się zapadają. Można też spróbować piec dłużej w niższej temperaturze. :)

  • Iwona pisze:

    Zrobiłam muffinki w zdrowszej wersji :) na mące owsianej i z ksylitolem zamiast cukru,ponieważ moja siostra nie spożywa glutenu i cukru i wyszły naprawdę rewelacyjne! Bardzo lekkie, puszyste :) Z tym, że mi też urosły, a później zapadły się, ale to chyba przez zbyt wczesne otwarcie piekarnika…