28maj2011

Babka brownie

Komentarzy: 1

babka brownie


babka brownie 2


Czyli taka mocno czekoladowa, jak nazwa wskazuje. Potrójnie.

100 g gorzkiej czekolady
200 g masła / margaryny
75 g cukru
75 g brązowego cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego / 1 łyżka ekstraktu waniliowego
4 jaja

200 g mąki
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
75 g kakao*
200 g gotowego budyniu czekoladowgo (ugotowanego wcześniej lub kupionego)
Polewa:
100 g czekolady
łyżka masła

<

Czekoladą na ciasto rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrami i wanilią. Dodawać kolejno jajka – po dodaniu każdego miksować ok. pół minuty.


Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i dodajemy do masy jajecznej. Łączymy z kakao, budyniem i rozpuszczoną czekoladą. Chwilkę miksujemy i przekładamy do dormy na babkę – natłuszczonej i wysypanej mąką.


Pieczemy w 180 stopniach około godziny.


Po upieczeniu zostawiamy przez chwilę w uchylonym piekarniku, a następnie wyjmujemy z formy.


Składniki polewy rozpuszczamy na parze i polewamy wystudzone ciasto.


 

* w przepisie podają “kakao do picia” – nie wiem, czy traktować to jako zwykłe, gorzkie kakao, czy kakao rozpuszczalne. Użyłam pierwszy raz rozpuszczalnego. Efekt jak najlepszy. :)

Kategorie: Babki / Wielkanoc
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  • Despina pisze:

    I’ll right away clutch your rss feed as I can’t find your e-mail subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you’ve any? Please let me know so that I could subscribe. Thanks.