Babka cynamonowa na maślance
Komentarzy: 5Czyli babkowania ciąg dalszy. Znalazłam ją tutaj, szukając przepisu pozwalającego na wykorzystanie maślanki. “A co mi szkodzi spróbować.” I jest: wspaniała, miękka, pachnąca cynamonem…Efekt jest zupełnie odwrotnie proporcjonalny do włożonej pracy – nawet nie trzeba włączać miksera, a do mycia zostaje miska, kubek i łyżka.
Z moimi zmianami:
2 i 1/4 szklanki mąki
1 szklanka maślanki
3/4 szklanki oleju
1 jajko
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
Suche składniki wymieszać. Dodać do nich jajko, maślankę i olej. Wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Przełożyć do formy keksówki lub babkowej, natłuszczonej, lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach.
Babkę dodaję do akcji Wielkanoc 2010 i Wielkanocne gotowanie.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Swietny przepis, a co najwazniejsze bardzo dobra babka :) Smakowalo jak ciasto marchewkowe robione przez moja ciocie, pycha!
-
Bezapelacyjnie moje ciasto numer jeden! Szybkie, bezproblemowe, banalnie proste i przede wszystkim – przepyszne! Do przepisu dodaję jeszcze mak i zmielone orzechy, jest super! Pozdrawiam :)
-
Babka jest cudowna!! Dodanie soli sprawia że smakuje słono-karmelowo!!! IDEALNA chrupiąca skórka i wilgotne w środku <3
-
Pyszna, ekspresowa babka. Trafiłam na nią również chcąc wykorzystać zalegającą maślankę;) wymieszana widelcem, po chwili siedziała już w piecu, a teraz cieszę się jej świetnym smakiem! Polecam i dziękuję
-
Rewelacyjne ciasto! Rzeczywiście ma w sobie coś z marchewkowego. Proste, szybkie, zapisuję sobie na stałe do repertuaru! :) Za drugim razem zamiast cynamonu i części mąki dałam kakao, zamiast maślanki miałam akurat kefir i wyszła pyszna ciemna babka. Dziękuję za przepis i inspirację!