30mar2013

Babka Funfetti

Komentarzy: 5

funfetticake1
 
funfetticake2
 
Czyli babka kolorowa i w środku, i na zewnątrz. Oblana polewą z białej czekolady. A właściwie oblane, bo upiekłam kilka małych babeczek, które będzie można wsadzić do koszyczka. Jak to z ciastami na maślance, jest mięciutkie, proste w przygotowaniu i sprawdzi się również jako baza do tortu albo cupcake’ów. Zanim przejdę do przepisu, chciałabym Wam złożyć najlepsze życzenia z okazji Wielkanocy – żeby na przekór pogodzie były to święta ciepłe, pogodne, pełne słodkości i leniuchowania. <3  

2 jaja
1 szklanka maślanki
1 i 3/4 szklanki maki
1 szklanka cukru
1 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki kolorowych posypek (podłużne są lepsze niż kuleczki)
1/2 szklanki oleju
szczypta soli
łyżka ekstraktu waniliowego
Polewa: (można zastąpić gotową polewą z białej czekolady)
200 g białej czekolady
3 łyżki śmietanki kremówki
i jeszcze trochę posypki :)
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszamy z cukrem.
Jajka roztrzepujemy z olejem, wanilią i maślanką.
Łączymy zawartość obu misek i mieszamy (można też użyć miksera) do połączenia składników. Na koniec dosypujemy posypki. Nie mieszamy długo, żeby kolory nie zaczęły się “rozpływać”.
Ciasto nakładamy do natłuszczonej i lekko obsypanej mąką formy na babę lub do mniejszych foremek – wtedy wyjdzie około 12 babeczek wielkości muffinków.
Pieczemy ok. 40 minut (jeśli to duża baba) lub 25 minut (jeśli babeczki) w temperaturze 180 stopni.
Studzimy kilkanaście minut w uchylonym piekarniku, a następnie wyjmujemy do całkowitego ostygnięcia.
 
Czekoladę ze śmietanką roztapiamy na parze. Mieszamy drewnianą łyżka na gładką polewę i lekko studzimy, po czym oblewamy babkę. Jeszcze ciepłą polewę obsypujemy posypkami.

 
[printfriendly]

Kategorie: Babeczki / Babki / Wielkanoc
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.