02kw.2012

Babka kajmakowa

Komentarzy: 5

Miała być na Wielkanoc, ale zostałam w domu poinstruowana – na święta ma być drożdżowa i koniec. Oczywiście nie spodziewają się, że nawet drożdżowa nie będzie taka znowu zwykła. ;)


Ale ta wyglądała tak cudnie, tak kusiła tym kajmakiem, że musiałam ją zrobić wcześniej. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na niedzielną babę, to mogą ją polecić z czystym sumieniem. I kolor, i smak…I najlepsze – cudownie kajmakowa, miękka polewa. A na niej płatki migdałów – u mnie nie prażone bo… no przyznaję, zapomniałam, że miały być prażone. :)


babka kajmakowa z migdałami 2


5 jaj
180 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżki cukru

300 g masy kajmakowej
100 g masła

szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1 cytryny
Polewa:
100 g masy kajmakowej
3-4 łyżki mleka lub śmietanki kremówki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
garść płatków migdałowych

 


Masę kajmakową podgrzewamy z masłem na małym ogniu, żeby wszystko się stopiło i połączyło.


Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Dodajemy żółtka, wanilię  i sok z cytryny. Chwilkę ucieramy. Teraz będziemy mieszać łopatką – powoli dolewamy masę kajmakowo-maślaną i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszamy do powstania gładkiego ciasta. Przekładamy je do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej lekko mąką lub bułką tartą. Pieczemy ok. 50 mint w 180 stopniach.


Po ostudzeniu pozostaje polewa: masę kajmakową wystarczy podgrzać z mlekiem i wanilią i jeszcze ciepłą polać babkę. Posypujemy migdałami.

Kategorie: Babki / Ciasta / Wielkanoc
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj cukrowa wrozka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  • Anonim pisze:

    A masę kajmakowo-maślaną, do jakiej temp. trzeba schlodzić prze dodaniem do reszty?

  • cukrowa wrozka pisze:

    jolantaszyndlarewicz
    2012/04/02 18:53:18
    Oj tą babeczkę od Uleńki to i ja mam na liscie i to tej takiej “szybko upiec”:)
    Gość: Samantha, host-78-149-24-180.as13285.net
    2012/04/02 19:06:14
    Bardzo dekoracyjna, a przy tym smaczna, na pewno taką zrobię na święta, pozdrawiam !
    Gość: Maggie, dsl-217-155-36-199.zen.co.uk
    2012/04/02 19:09:31
    Ja sie nie dziwie, ze nie moglas sie oprzec upieczeniu tej baby. Jestem pewna, ze domownicy beda sie nia zajadac!
    Gość: JustinDorothy, 82-160-4-21.tktelekom.pl
    2012/04/02 19:13:48
    ooo jaka cudna!!
    Gość: Ola, 89.204.239.12*
    2012/04/02 19:22:48
    jak ona cudownie wygląda!
    kibi007
    2012/04/02 19:57:59
    Zachwyca kolorem, kusi by upiec mmm :)
    fantazjemagdyk
    2012/04/02 20:57:28
    wygląda bajecznie :) aż mi się zachciało :)
    bjedronaa
    2012/04/02 21:26:09
    o Boże, ta polewa…. < ślinotok>
    majanaboxing
    2012/04/02 21:52:43
    Piękna! Sos wspaniały!:)
    karmel-itka
    2012/04/02 23:47:31
    jeju, jeju! te zdjęcia…
    mowę mi odbierają za każdym razem, jak oglądam jakieś Twoje fotki.
    izaa_a
    2012/04/03 13:54:22
    mniam piękna babka!!!!! a zdjęcia cudo
    mikimama
    2012/04/06 08:53:46
    Taka babka to marzenie!
    Gość: Milena, host-217-172-250-87.lodz.mm.pl
    2012/04/06 13:27:33
    Zrobiłam :) jest piękna i mięciutka ;) pyyyycha!
    osa_76
    2012/04/15 17:20:31
    Cudna!
    mojeslodkie
    2012/05/10 09:24:58
    upiekłam, dziękuję za przepis:)
    slodkie.blox.pl/2012/05/Babka-kajmakowa.html
    Gość: elfiaczek, h82-143-177-142-static.e-wro.net.pl
    2012/07/10 21:41:13
    baba przecudna przepyszna wyprobowalam i napewno nie bedzie to ostatni raz :) wiecej takich przepisow

  • Pel pisze:

    Wygląda wspaniale, ale czy jest wilgotna jak te z maślanką?