23kw.2014

Babka kokosowa

Komentarzy: 5

babkakokosowa1
 
babkakokosowa22
 
babkakokosowa4
 

Malibu cały czas przypominało o sobie stojąc grzecznie na półce, więc nie musiałam długo zastanawiać się nad tym, jaką babę upiec na święta. Ulubiony przepis na bazie maślanki tym razem został przerobiony na wersję kokosową.
 

1 3/4 szklanki mąki
2 jaja
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki Malibu
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
 
Lukier:
ok. 1 szklanki cukru pudru
2 łyżki mleka
1 łyżka Malibu
 
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Mieszamy z wiórkami kokosowymi.
Jajka roztrzepujemy z cukrem, maślanką, likierem i olejem. Dodajemy do mieszanki mącznej i wszystko razem mieszamy łyżką do połączenia składników.
 

Ciasto nakładamy do natłuszczonej i obsypanej mąką formy (chyba, że używamy silikonowej).
Pieczemy ok. 50 minut, do suchego patyczka. Studzimy kilkanaście minut w uchylonym piekarniku, a następnie wyjmujemy z formy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
 
Składniki lukru oczywiście ucieramy. W razie potrzeby regulujemy konsystencję mlekiem i cukrem pudrem. Polewamy babkę.
 

Kategorie: Babki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.