13mar2010

Babka śmietankowa. Najprostsza.

Komentarzy: 2

babka śmietankowa


 


Wilgotna, lekko waniliowa, gotowa w godzinę. Czasami nie ma czasu na relaks przy michach i garach. Nie. Ma być szybko i prosto. Bądź co bądź, nie mogę iśc do gości z pustymi rękoma (to by było zerwanie z tradycją!). Przepis znalazłam kiedyś na forum cincin, kiedyś go wypróbowywałam, ale za nic nie mogę go tam odszukać. Jeśli ktoś się do niego poczuwa, to proszę o wiadomość. :] Od siebie dodałam też trochę dodałam.


3 jaja


szklanka śmietany


2 szklanki mąki


opakowanie cukru waniliowego


szczypta soli


2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


szklanka cukru


łyżka dżemu morelowego + cukier puder (opcjonalnie)


następnym razem dodam też ciut soku z cytryny


 


Jaja ubijamy z cukrami i solą na puszysto. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Powoli wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Przelewamy do keksówki natłuszczonej i wysypanej bułką tartą lub mąką. Pieczemy godzinę w 180 stopniach. Jeszcze gorącą babkę posmarowałam przetartym przez sitko dżemem morelowym (bardzo dobry patent, skórka ma fajny smaczek), a po ostudzeniu posypałem pudrem.


Relacja z obiektywnej( nie – rodzinnej) degustacji wieczorem.


Dodaję! Degustacja udana! Och i ach, bo czemu by nie, skoro smaczne. :]

Kategorie: Babki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.