17kw.2011

Babka z kaszy manny

Komentarzy: 1

babka z kaszy manny


babka z kaszy manny 2


Wszędzie babki, paschy i mazurki… Poczułam się w obowiązku wypróbowania jakiegoś przepisu. Ale nie na piaskową. Nie na cytrynową, nie na drożdżową. Na jakąś mniej tradycyjną. Marchewkową? A może z kaszy?


Przepis wydawał się ciekawy – nie ma tu ani grama mąki, a samą babkę w trakcie pieczenia polewa się ciepłym mlekiem z wanilią. Byłam ciekawa, co też może z tego wyjść. I co wyszło? Lekka, “soczysta” (to słowo bardziej tu pasuje, niż wilgotna!) babka z lekkim aromatem cynamonu i wanilii. Warta wypróbowania – chociażby z ciekawości. :)


 


3 jaja


szklanka kaszy manny


szklanka mleka


1/2 szklanki cukru


opakowanie cukru wanilinowego


szczypta soli


1/2 łyżeczki cynamonu


tłuszcz i bułka tarta do formy


cukier puder na lukier


 


Jajka roztrzepać w misce z cukrem i postawić na garnku z gorącą wodą i ubijać, aż masa będzie puszysta i zwiększy objętość. Wtedy zdjąć miskę z garnka i ubijać dalej do ostudzenia. Powoli wsypywać kaszę, ciągle ubijając.


Do ciasta dodać cynamon i sól. Nałożyć do natłuszczonej i wysypanej bułka tartą formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut. Po tym czasie zagotowujemy mleko z cukrem wanilinowym. Polewamy nim babkę i pieczemy jeszcze tak długo, aż babka wchłonie płyn. U mnie zajęło to tylko kilka minut.


Ostudzoną babkę lukrujemy.


 

Kategorie: Babki / Ciasta
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.