Babka z masłem orzechowym
Komentarzy: 7
A nawet z podwójnym masłem orzechowym. W cieście, które dzięki niemu zyskuje piękny kolor, wilgotną konsystencję i oczywiście ten cudowny smak, no i w polewie. Polewie, którą równie chętnie mogłabym zjadać jako deser łyżeczką. Jest 100 razy lepsza, niż lukier, gwarantuję! Do kompletu z masłem orzechowym odrobina czekolady, bo to w końcu duet idealny.
3 szklanki mąki
2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
6 jaj
100 g miękkiego masła
1 szklanka masła orzechowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szklanka groszków czekoladowych lub drobno posiekanej czekolady
Polewa:
1/2 szklanki masła orzechowego (najlepiej gładkiego, ale ja przez przypadek kupiłam crunchy i wszystko wyszło ok)
1/2 szklanki mleka
ok. 1 1/2-2 szklanki cukru pudru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
groszki czekoladowe do dekoracji
Ciasto nakładamy do formy – silikonowej (jej nie musimy smarować) lub zwykłej wysmarowanej tłuszczem i lekko obsypanej mąką lub bułką tartą.
Pieczemy ok. 1 godzinę 20 minut w 180 stopniach – do suchego patyczka. Gdyby ciasto zbyt szybko rumieniło się z góry, nakrywamy je arkuszem papieru do pieczenia.
Ciasto studzimy chwilę w uchylonym piekarniku, a następnie wyjmujemy do całkowitego ostygnięcia.
Na polewę wystarczy zmiksować wszystkie składniki razem. Jej gęstość możemy regulować dodając mleko lub cukier puder.
Rozsmarowujemy na cieście i dekorujemy groszkami.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Wow! Coś cudownego :)
-
Wybieram do Świątecznego menu.
-
Pyszności Cukrowa Wróżko. Piękna babeczka.
Pozdrawiam Cię. -
Musi być pyszne, zapisałam sobie przepis i nie mogę się doczekać kiedy go wypróbuje :)
-
A w jakiej temperaturze piec?