Bardzo wilgotne waniliowe ciasto jogurtowe
Komentarzy: 4Czyli historia kubeczka jogurtu, który nieubłaganie zbliżał się do złowrogiej daty z wieczka.
To jedno z tych ciast, których przygotowanie zajmuje kilka chwil, za to efekt mile zaskakuje. Niby nic wielce oryginalnego – miękkie, bardzo wilgotne, waniliowe ciasto – ale trudno o lepszy sposób na uratowanie biednego jogurtu.
1 2/3 szklanki mąki
1 jajo
1 żółtko
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru
240 g jogurtu, najlepiej tyou greckiego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1 łyżka esencji waniliowej/ekstraktu waniliowego lub 1 paczka cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki soli
Najpierw ubijamy jajko i żółtko z cukrem, aż do otrzymania jasnej, puszystej masy (ok. 3 minut). Dodajemy wanilię i olej i dalej ucieramy.
Mąkę, proszek, sodę i sól przesiewamy do osobnej miski. Teraz do masy jajecznej dodajemy połowę mieszanki mącznej, połowę jogurtu, resztę mąki i resztę jogurtu – po każdym dodaniu miksujemy. Na koniec mieszamy ciasto szpatułką i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, lub natłuszczonej i wysypanej mąką.
Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Po pierwszych 10 minutach pieczenia można zrobić nacięcie wzdłuż ciasta.
Jeśli patyczek wbity w ciasto, wychodzi suchy – jest gotowe. Studzimy i lukrujemy, lub posypujemy cukrem pudrem.
Przepis zmodyfikowany na podstawie tego.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Mogłabyś mi napisać, w jakiej formie robiłaś to ciasto? Chciałabym zrobić w 26/40cm i nie wiem, czy użyć tyle składników, czy zwiększyć. :)
-
Czy do tego przepisu można użyć jogurtu o smaku waniliowym? Tylko taki mam w lodówce :-)