06sty2011

Bardzo wilgotne waniliowe ciasto jogurtowe

Komentarzy: 4

moist yogurt cake ciasto jogurtowe przepis


moist yogurt cake ciasto jogurtowe przepis 2


Czyli historia kubeczka jogurtu, który nieubłaganie zbliżał się do złowrogiej daty z wieczka.


To jedno z tych ciast, których przygotowanie zajmuje kilka chwil, za to efekt mile zaskakuje. Niby nic wielce oryginalnego – miękkie, bardzo wilgotne, waniliowe ciasto – ale trudno o lepszy sposób na uratowanie biednego jogurtu.


1 2/3 szklanki mąki


1 jajo


1 żółtko


1/2 szklanki oleju


1 szklanka cukru


240 g jogurtu, najlepiej tyou greckiego


1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


1/4 łyżeczki sody


1 łyżka esencji waniliowej/ekstraktu waniliowego lub 1 paczka cukru wanilinowego


1/2 łyżeczki soli


 


Najpierw ubijamy jajko i żółtko z cukrem, aż do otrzymania jasnej, puszystej masy (ok. 3 minut). Dodajemy wanilię i olej i dalej ucieramy.


Mąkę, proszek, sodę i sól przesiewamy do osobnej miski. Teraz do masy jajecznej dodajemy połowę mieszanki mącznej, połowę jogurtu, resztę mąki i resztę jogurtu – po każdym dodaniu miksujemy.  Na koniec mieszamy ciasto szpatułką i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, lub natłuszczonej i wysypanej mąką.


Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Po pierwszych 10 minutach pieczenia można zrobić nacięcie wzdłuż ciasta.


Jeśli patyczek wbity w ciasto, wychodzi suchy – jest gotowe. Studzimy i lukrujemy, lub posypujemy cukrem pudrem.


 


Przepis zmodyfikowany na podstawie tego.



Kategorie: Babki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.