31paź2011

Batoniki z brązowego cukru z ganache czekoladowym

Komentarzy: 0

batoniki z brązowym cukrem i ganache czekoladowym


Nie ma to jak ciężkie, konkretne ciasta. A rekomendacja tutaj wystarczyła (jak dla mnie zbite i ciężkie to wyjątkowo pozytywnie nacechowane przymiotniki, jeśli chodzi o pieczenie :D  ). Dzięki dodatkowi brązowego cukru ma przyjemną, karmelową nutkę. Dwie pyszne, słodkie warstwy przełożone moim ukochanym, czekoladowym, aksamitnym ganache.


1 3/4 szklanki brązowego cukru
2 jaja
1 3/4 szklanki mąki
1/4 łyżeczki soli
220 g masła
1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Ganache:
200 g czekolady (gorzkiej lub deserowej)

1/2 szklanki śmietanki 30 lub 36%


Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy kolejno jaja i wanilię, a następnie stopniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z solą. Miksujemy do połączenia się składników. Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 25×38 cm), lub dokładnie wysmarowanej masłem. Wyrównujemy i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu dajemy mu ostygnąć i dopiero potem przekrajamy na pół (ale nie tak jak biszkopt do tortu, tylko tak, żeby powstały nam dwie części o powierzchni połowy formy.


Śmietankę zagotowujemy w rondelku i dodajemy do niej pokruszoną czekoladę. Chwilkę trzymamy na gazie, ciągle mieszając. Potem gaz wyłączamy i mieszamy, aż do rozpuszczenia czekolady. Lekko przestudzoną, ale ciągle płynną masą przekładamy ciasto. Ja odstawiłam swoją na 20 minut. Jeśli trochę masy nam zostanie, można nią polać wierzch. Gotowe ciasto odstawiamy do zastygnięcia,.


Kroimy na porcje.


 


A że dziś Halloween, to jeszcze ciasteczkowe miotełki. Uroczy pomysł, to musiałam wypróbować. ^.^


miotełki ciasteczka witches broom cookies

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.