Batoniki z masła orzechowego
Komentarzy: 1Z masłem orzechowym przynajmniej nie mam tego problemu, co z czekoladowym: mianowicie nie znika, zanim zostanie użyte zgodnie z planami. Nie korci mnie do wyjadania łyżeczką, na chlebie nie przepadam, za to w słodyczach – jak najbardziej.
I właśnie pewien smutny słoiczek stał sobie w najgłębszym zakamarku szafki i czekał na zużycie. Po lodach przyszedł czas na coś innego. Też bez pieczenia.
Słodko – słone, konkretne batoniki. Na dodatek oblane czekoladą. Słoiczek pełen masła orzechowego nie mógł być wykorzystany lepiej.
1 szklanka okruchów z ciasteczek zbożowych np. Digestive (można ew. dać zwykłe herbatniki)
1 1/2 szklanka cukru pudru (ilość można spokojnie zmniejszyć do 1 szklanki, jeśli wolimy mniej słodko)
1 szklanka masła z orzeszków ziemnych
1/2 kostki masła lub margaryny + 1/4 kostki na polewę
100 g czekolady mlecznej lub deserowej
Masło (najpierw 1/2 kostki) topimy. Mieszamy z cukrem pudrem, a następnie z masłem i okruszkami. Jednolitą masę nakładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 20×20 cm) i odstawiamy do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy polewę. Pozostałe masło topimy i dodajemy pokruszoną czekoladę. Kiedy czekolada z masłem się połączą, wylewamy masę na orzechowy spód. Rozsmarowujemy i odstawiamy ponownie do schłodzenia na ok. 30 minut.
Pozostaje już tylko wyjąć z formy i pokroić na kawałki. : )
Przepis znaleziony tutaj.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
I will right away clutch your rss feed as I can’t find your e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you have any? Kindly let me understand so that I may just subscribe. Thanks.