26sty2013

Batoniki z masłem orzechowym i Oreo

Komentarzy: 8

Oreo peanut butter bars
 
Wiedziałam, że mój Florian się Wam spodoba – nawet najpiękniejsze babeczki i torty nie odnotowały tyle odwiedzin, co wycinek mojego tułowia z kotem u boku. (no logic??) Nie narzekam, żeby nie było! Bardzo dziękuję wszystkim, którzy już zagłosowali! <3   Po ostatnich babeczkach zostało trochę Oreo. Żeby tym razem nie łączyć ich z twarożkiem, wypróbowałam nowe połączenie – z masłem orzechowym. W sumie nie przypuszczałam, że okaże się tak udane – intensywny smak ciasteczek w kruchym spodzie i słono-słodka masa orzechowo-ciasteczkowa. Mniam.  
Muszę tylko przyznać, że mimo całego uwielbienia dla wykorzystania Oreo, chciałabym zrobić coś z jego złotą wersją, której w Polsce niestety nie widziałam. Może jakieś zwykłe markizy by się nadawały… Ktoś jadł i wie, jak to-to smakuje? :c
 

Na blaszkę 20×20 cm:
Spód:
15 ciasteczek Oreo
80 g masła
Masa:
15 ciasteczek Oreo
350 g masła orzechowego
50 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżki śmietanki kremówki 30 lub 36%
szczypta soli
Ciasteczka na spód kruszymy jak najdrobniej – najlepiej za pomocą wałka lub blendera. Łączymy je ze stopionym masłem i wciskamy w dno wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Spód pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Na masę ponownie kruszymy ciastka – tym razem już nie aż tak drobno. Masło orzechowe ucieramy z masłem zwykłym, śmietanką, solą i przesianym cukrem. Dodajemy Oreo i ucieramy na niskich obrotach, lub po prostu łyżką. Masę nakładamy na ostudzony spód i rozsmarowujemy, najlepiej nożem. Pozostaje wstawić do lodówki na kilka godzin i można kroić. :D Generalnie im dłużej stoi, tym ładniej się kroi – ja musiałam się spieszyć, żeby w krótki, zimowy dzień zdążyć ze zdjęciami. :C

 

Przepis stąd, z moimi małymi zmianami.

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.