26paź2013
Bezowe kosteczki na Halloween
Komentarzy: 4
Zbliża się Hallowen i jakkolwiek zbliża się pierwsze “eścia” w wieku, ja tam się bardzo cieszę. :D Plany są, strój jest, to nadszedł czas i na jakieś słodkości. Padło na delikatne, kruchutkie bezowe kosteczki.
Na około 24 kości
4 białka
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
4 białka
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
Białka ubijamy. Kiedy będą już białe i sztywne, powoli dosypujemy cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy do otrzymania gęstej, lśniącej piany – około 3-4 minuty.
Masą napełniamy rękaw cukierniczy lub szprycę z okrągłą końcówką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy kosteczki – można to zrobić jednym pociągnięciem, lub najpierw zrobić kreskę, a następnie przy obu końcach po 2 “kulki” jako nasze panewki stawowe :D
Pieczemy w temp. 110 stopni około 40 minut. Powinny być suche i kruszyć się pod naciskiem palca. Uchylamy piekarnik i studzimy.
Delikatnie odrywamy od papieru i voila!
Masą napełniamy rękaw cukierniczy lub szprycę z okrągłą końcówką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy kosteczki – można to zrobić jednym pociągnięciem, lub najpierw zrobić kreskę, a następnie przy obu końcach po 2 “kulki” jako nasze panewki stawowe :D
Pieczemy w temp. 110 stopni około 40 minut. Powinny być suche i kruszyć się pod naciskiem palca. Uchylamy piekarnik i studzimy.
Delikatnie odrywamy od papieru i voila!
Kategorie:
Bezowe / Ciasteczka
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
robiłam kiedyś takie na Halloween’ową zabawę :) są urocze :)
-
I jakie kruchutkie, super pomysł!:)
-
Jakie idealne kształty :)
-
Prześliczne! Idealnie równiutkie, cudeńka :)