26paź2013

Bezowe kosteczki na Halloween

Komentarzy: 4

meringuebones2
 
meringuebones3
 
Zbliża się Hallowen i jakkolwiek zbliża się pierwsze “eścia” w wieku, ja tam się bardzo cieszę. :D Plany są, strój jest, to nadszedł czas i na jakieś słodkości. Padło na delikatne, kruchutkie bezowe kosteczki.

Na około 24 kości
4 białka
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
Białka ubijamy. Kiedy będą już białe i sztywne, powoli dosypujemy cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy do otrzymania gęstej, lśniącej piany – około 3-4 minuty.
 
Masą napełniamy rękaw cukierniczy lub szprycę z okrągłą końcówką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy kosteczki – można to zrobić jednym pociągnięciem, lub najpierw zrobić kreskę, a następnie przy obu końcach po 2 “kulki” jako nasze panewki stawowe :D
 
Pieczemy w temp. 110 stopni około 40 minut. Powinny być suche i kruszyć się pod naciskiem palca. Uchylamy piekarnik i studzimy.
 
Delikatnie odrywamy od papieru i voila!

 
meringuebones1
 

Kategorie: Bezowe / Ciasteczka
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj Magda C. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.