Bezy z kremem Speculoos
Komentarzy: 10
Tak to z bezami bywa, że raz wszystko wychodzi pięknie, a raz nie. Miały być zielone, bezowe choinki. Białka, cukier – miksuję. Wszystko, jak zazwyczaj. No a zamiast sztywnej piany dostałam lejącą, lśniącą masę, podobną do tej makaronikowej. Spiczastych choinek na pewno bym z niej nie wycisnęła, więc została improwizacja – zwykłe, okrągłe beziki. Skoro już takie świątecznie zielone, poszłam za ciosem i krem też zrobiłam w tym klimacie – z ciasteczek Speculoos (bo trufle takie dobre wyszły!). Morałów z tego kilka:
a) z białkami nigdy nic nie wiadomo (więc nie zdziwicie się, jeśli Wam masa wyjdzie sztywna :) )
b) z porażki czasem rodzą się dobre pomysły
c) pieczenie uczy podejmowania decyzji
Tak więc wyszło na dobre. I nic się nie zmarnowało, i beziki pyszne (żeby nie było, to nie tylko moja subiektywna opinia!) i jedyne w swoim rodzaju.
Na beziki:
2 białka
szczypta soli
125 g cukru
opcjonalnie – odrobinka barwnika spożywczego
Krem:
120 g twarożku śmietankowego
50 g cukru pudru
100 g ciasteczek Speculoos
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 łyżki mleka w proszku
Masę nakładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy kółeczka. Pieczemy w 120 stopniach ok. 45 minut. Wierzch powinien być suchy i pękający pod mocniejszym naciskiem. Moje były w środku delikatnie ciągnące, podobnie jak makaroniki. Jeśli jednak chcemy, żeby były idealnie kruche i suchutkie, możemy je piec 10-15 minut dłużej. Wyjmujemy i studzimy.
Twarożek ucieramy z cukrem pudrem i wanilią. Ciasteczka kruszymy drobno. Dodajemy je do masy twarogowej razem z przesianym mlekiem w proszku. Miksujemy do połączenia składników. Kremem smarujemy połowę ciasteczek. Możemy go też wyciskać za pomocą rękawa. Sklejamy z drugą połowę bezików.
 
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
rewelacyjnie wyglądają:)
-
Ładne choć o ciasteczkach speculoos pierwsze słyszę, pora nadrobić braki ;)
-
Ten krem <3 Kupiłaś mnie tymi zielonymi stworkami ! :)
-
Piękne te Twoje bezy, bardzo optymistyczne :) Pozdrowienia
-
Właśnie na takie coś miałabym teraz ochotę ;)
-
Bardzo smacznie wyglądają
-
Bardzo pomysłowe!
-
Biorę wszystkie te ciasteczka:)
-
swietne <3 Bylabym wdzieczna jesli mialabys ochotę zrobic przepis na pierniczki Z DOBRYM LUKREM, ponieważ zawsze marzyłam zrobić świąteczne ciasteczka które są z lukrem – a niestety takich cudów robic nie umiem :c i jeszcze jak przyozdobic :c potrzebuje inspiracji i pomocy od Ciebie!!! xoxo!