13gru2013

Bezy z kremem Speculoos

Komentarzy: 10

bezyspeculoos3
 
bezyspeculoos4
 

Tak to z bezami bywa, że raz wszystko wychodzi pięknie, a raz nie. Miały być zielone, bezowe choinki. Białka, cukier – miksuję. Wszystko, jak zazwyczaj. No a zamiast sztywnej piany dostałam lejącą, lśniącą masę, podobną do tej makaronikowej. Spiczastych choinek na pewno bym z niej nie wycisnęła, więc została improwizacja – zwykłe, okrągłe beziki. Skoro już takie świątecznie zielone, poszłam za ciosem i krem też zrobiłam w tym klimacie – z ciasteczek Speculoos (bo trufle takie dobre wyszły!). Morałów z tego kilka:
a) z białkami nigdy nic nie wiadomo (więc nie zdziwicie się, jeśli Wam masa wyjdzie sztywna :) )
b) z porażki czasem rodzą się dobre pomysły
c) pieczenie uczy podejmowania decyzji

Tak więc wyszło na dobre. I nic się nie zmarnowało, i beziki pyszne (żeby nie było, to nie tylko moja subiektywna opinia!) i jedyne w swoim rodzaju.

Na około 10-12 sztuk
 
Na beziki:
 
2 białka
szczypta soli
125 g cukru
opcjonalnie – odrobinka barwnika spożywczego
 
Krem:
 
120 g twarożku śmietankowego
50 g cukru pudru
100 g ciasteczek Speculoos
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 łyżki mleka w proszku
Białka o pokojowej temperaturze ubijamy, aż będą luźną, białą pianą. Wtedy stopniowo dosypujemy cukier. Ubijamy kilka minut, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Na samym końcu dodajemy barwnik i jeszcze chwilkę ubijamy do uzyskania jednolitego koloru.
 
Masę nakładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy kółeczka. Pieczemy w 120 stopniach ok. 45 minut. Wierzch powinien być suchy i pękający pod mocniejszym naciskiem. Moje były w środku delikatnie ciągnące, podobnie jak makaroniki. Jeśli jednak chcemy, żeby były idealnie kruche i suchutkie, możemy je piec 10-15 minut dłużej. Wyjmujemy i studzimy.
 
Twarożek ucieramy z cukrem pudrem i wanilią. Ciasteczka kruszymy drobno. Dodajemy je do masy twarogowej razem z przesianym mlekiem w proszku. Miksujemy do połączenia składników. Kremem smarujemy połowę ciasteczek. Możemy go też wyciskać za pomocą rękawa. Sklejamy z drugą połowę bezików.

&nbsp
 
bezyspeculoos1
 

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.