21cze2011

Biskwity kakaowe z bitą śmietaną

Komentarzy: 0

biszkopty kakaowe z bitą śmietaną


biszkopty kakaowe z bitą śmietaną 2


Lekkie, proste, a wyglądają niczego sobie – tak mi się przynajmniej wydaje. : )


Miękkie, kakaowe biszkopty (nie podoba mi się słowo biskwity, tak jakoś…:<  ale w książce były biskwity, to i je zostawiłam) z puszystą, prawdziwą bitą śmietaną. Właściwie czego tu można nie lubić?


Na 12 sztuk:
6 łyżek mąki
2 jaja
4 łyżki cukru
1 1/2 łyżki kakao
150 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki dżemu morelowego
+ cukier puder

Zaczynamy od ubicia jajek z cukrem kryształem na puszystą, jasną masę. Dosypujemy przesianą mąkę i kakao, po czym mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wykładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, formując płaskie, owalne placuszki o długości ok. 8 cm.


Pieczemy w 220 sopniach przez 6-8 minut, aż ciasteczka będą się uginać przy naciśnięciu. Wtedy wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy na kilka minut do ostudzenia, po czym razem z pergaminem przekładamy na wilgotną ściereczkę. Póki są ciepłe, możemy je spróbować wygiąć. Ale jeśli się złamią (miałam tak przy tych mocniej wypieczonych) nic wielkiego się nie stanie – po prostu złożymy je na pół. : )


Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.


Płaską stronę wystudzonych biszkopcików (tą od papieru) smarujemy cienko dżemem. Na połowę każdego wyciskamy szprycą śmietanę i składamy na pół. Posypujemy cukrem pudrem.


Przepis z książki “Czekolada” wyd. Olesiejuk

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.