Bitki z makiem
Komentarzy: 1Matury się końcą, mam czas na wpis. :D
Chyba każdy zna te ciasteczka. Dwa biszkopciki posypane makiem i przełożone powidłami. Te były dla bitkowego wielbiciela i specjalisty od ich rozróżniania (czy sypkie, czy miękkie, czy śliwka, czy truskawka)więc jeśli ocenił je na dobre, to można mieć całkowitą pewność, że dobre były.
3 białka
80 g drobnego cukru lub cukru pudru
75 g przesianej mąki
3 łyżki maku, do posypania
dżem lub powidła do przełożenia
Zaczynamy od włączenia piekarnika i nastawienia temperatury na 180 stopni.
No i tak: białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier. Dodać żółtka i chwilkę miksować. Potem delikatnie wsypać mąkę i ostrożnie wymieszać.
Masę nałożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nieduże kółka – o średnicy ok. 3-4 cm. Pamiętamy o odstępach. Posypujemy je makiem. Wyszły mi dwie blachy.
Pieczemy około 10 minut, aż ciasteczka będą złociste.
Po lekkim ostudzeniu zdejmujemy z blachy i studzimy całkowicie. Gotowe przekładamy dżemem.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Somebody essentially assist to make significantly articles I would state. That is the first time I frequented your website page and so far? I amazed with the analysis you made to make this particular put up amazing. Wonderful activity!