15maj2012

Bitki z makiem

Komentarzy: 1

bitki z makiem


Matury się końcą, mam czas na wpis. :D


Chyba każdy zna te ciasteczka. Dwa biszkopciki posypane makiem i przełożone powidłami. Te były dla bitkowego wielbiciela i specjalisty od ich rozróżniania (czy sypkie, czy miękkie, czy śliwka, czy truskawka)więc jeśli ocenił je na dobre, to można mieć całkowitą pewność, że dobre były.


3 białka
80 g drobnego cukru lub cukru pudru
75 g przesianej mąki
3 łyżki maku, do posypania
dżem lub powidła do przełożenia

 


Zaczynamy od włączenia piekarnika i nastawienia temperatury na 180 stopni.


No i tak: białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier. Dodać żółtka i chwilkę miksować. Potem delikatnie wsypać mąkę i ostrożnie wymieszać.


Masę nałożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nieduże kółka – o średnicy ok. 3-4 cm. Pamiętamy o odstępach. Posypujemy je makiem. Wyszły mi dwie blachy.


Pieczemy około 10 minut, aż ciasteczka będą złociste.


Po lekkim ostudzeniu zdejmujemy z blachy i studzimy całkowicie. Gotowe przekładamy dżemem.


bitki z makiem 2


Przepis tutaj.

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  • Toby pisze:

    Somebody essentially assist to make significantly articles I would state. That is the first time I frequented your website page and so far? I amazed with the analysis you made to make this particular put up amazing. Wonderful activity!