16cze2013

Black forest whoopie pies

Komentarzy: 5

blackforestwhoopies3
 
blackforestwhoopies2
 

Czyli whoopie pies z czarnego lasu. Trudno nie znać ciasta o podobnej nazwie: czekoladowy biszkopt przełożony kremem śmietankowym i wiśniami. To jest taka wersja mini. <3

Na ok. 20 ciasteczek:
250 g mąki
1 łyżeczka sody
3 łyżki kakao
120 g miękkiego masła
1 szklanka cukru
1 jajo
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 łyżki śmietany 12 lub 18%
3 łużki mleka
 
Nadzienie:
150 g twarożku śmietankowego/serka mascarpone
1 szklanka śmietanki kremówki 30 lub 36%
1/2 szklanki cukru pudru
konfitura wiśniowa
Mąkę przesiewamy z sodą i kakao.
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajo i ekstrakt waniliowy, a następnie połowę mieszanki mącznej. Na koniec dodajemy śmietanę, mleko i resztę mąki. Miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta.
 
Ciastem możemy napełnić rękaw cukierniczy i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia okrągłe porcyjki ciasta, lub po prostu nakładać je łyżeczką. Pamiętajmy o 2-3 cm odstępu!
&nsbp;
Ciasteczka pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostudzenia.
 
Twarożek miksujemy z cukrem pudrem, a następnie stopniowo dodajemy śmietankę. Miksujemy do powstania lekkiego kremu.
 
Połowę ciasteczek smarujemy kremem serowym, a drugą połowę konfiturą. Zlepiamy po dwa ciasteczka. I voila. :)
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj Martyna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.