Blok waniliowy z mleka w proszku ( o smaku białej czekolady?)
Komentarzy: 2
Dzień Dziecka.
Jak dla mnie pachnie? Czym smakuje? Zastanawiałam sie nad tym wczoraj, kiedy myślałam nad czymś do akcji Przytulanki.
Owsianką, truskawkami ze śmietaną, masłem Milky Way, kruchymi ciastkami, lodami śmietankowymi z ulubionej cukierni. Mlekiem z miodem, herbatą malinową, piwonią w ogrodzie. I białą czekoladą.
Zauważyliście, że nie ma w tym zestawie żadnego ciasta. Wspominałam już kilka razy, że niestety z wcześniejszych lat pamiętam głównie ciasta torebkowe – raczej nie jest to smak dzieciństwa.
Taki właśnie bloczek robiłam już kiedyś. Moje pierwsze smakowe skojarzenie – biała czekolada.
200 g mleka w proszku
100 g cukru, lub mniej (daję 80, za to nie omijam herbatników)
75 g masła
0,5 szklanki wody
16 cukru wanilinowego
suszone owoce, orzechy, etc. U mnie suszona żurawina i ciasteczka.
Wodę, masło i mleko włożyć do garnuszka i rozpuścić. Na koniec dodać cukier wanilinowy. Mleko w proszku wymieszać w misce z dodatkami. Masę maślaną wlać do mleka i dobrze wymieszać na gęstą masę. Dość szybko zastyga, więc najlepiej mieć już przygotowane naczynko wyłożone folią aluminiową. Raczej nieduże. Po nocy w lodówce porządnie twardnieje. Ale na ciepło, jeszcze niezastygnięte, może nawet lepsze?
Nie pamiętam czasów świetności blokow kakaowych, ale i taki już robilam. Po prostu z kakao.
Przepis tutaj.
Miłego Dnia Dziecka, dużym i małym.
Jeśli chodzi o Bukę, to również jest nieodłączną częścią moich wspomnień. To zakrywanie oczu, kiedy pojawia się na ekranie… :] Biedna Buka. Chciała tylko się ogrzać.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Blok jest świetny, chyba jeszcze lepszy od czekoladowego!Zrobiłąm wersję trochę ” luksusową” z orzechami pecan i nerkowca, żurawiną i moralami.Cudo!:)
Skomentuj anahitka9 Anuluj pisanie odpowiedzi