28lipiec2010

Blondies z białą czekoladą i malinami

Komentarzy: 0

blondies with white chocolate


Zdaje się, że biała czekolada będzie wkrótce największym tagiem na tym blogu. I o to chodzi!


Ola rozważała dylemat brownies vs. blondies i doszła do wniosku, że jak dobre blondies by nie bylo, to jednak większość osób faworyzuje ciemną czekoladą. Tak – nie jestem tą większością. I dzięki tym rozważaniom naszej Słodkiej Łyżeczki, upiekłam cudowne, ciężkie, wilgotne ciasto z chrupiącą skórką. To “chrup” przy krojeniu mile mnie zaskoczyło. Mocno biało-czekoladowe. Z dżemem malinowym domowej produkcji. Żyć, nie umierać.


Ponieważ jestem jak zwykle roztrzepana, trochę pokręciłam, więc podaję z moimi zmianami.


 

blondies with white chocolate recipe


 

Na blaszkę 25×22 cm*


200 g mąki


szczypta soli


200 g cukru muscovado


150 g białej czekolady


3 jaja


łyżeczka ekstraktu waniliowego


200 g masła


maliny/dżem malinowy

Masło topimy w garnuszku i trzymamy na gazie ok. 5 minut, aż zacznie nabierać brązowej barwy. Wtedy zostawiamy na 5 minut do ostudzenia i dodajemy pokrojoną na kawałki białą czekoladą. Nie mieszamy i ponownie dajemy garnuszkowi 5 minut spokoju. Dopiero potem dokładnie łączymy czekoladę z masłem.


Cukier ucieramy z jajami ok. 2 minut na puszystą masę.


blondies with white chocolate2


Dodajemy przesianą mąkę, sól, wanilię i lekko ostudzoną czekoladę. Mieszamy wszystko łyżką, aż składniki się połączą. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, posypujemy malinami (lub kładziemy kupki dżemu) i pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Ciasto powinno być złotawe i wyrośnięte.

 

blondies with white chocolate2


 

*nowa blaszka miala okazję się wykazać

Kategorie: Brownies i blondies
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.