11Sty2018

Blondies z ciecierzycy z masłem orzechowym

Komentarzy: 2


Wiecie, że jeśli chodzi o słodkości, to rzadko kiedy rezygnuję z masła, cukru i innych dobroci. Ale ponieważ uwielbiam ciecierzycę, kocham hummus, to dałam szansę też cieciorkowemu ciachu. Jest proste do wykonania, bardzo aksamitne i – zaskoczenie – naprawdę dobre. Jeśli użyjecie odpowiedniej czekolady i słodzidła, ciasto będzie w pełni wegańskie i bezglutenowe.
 
Na blaszkę ok. 20×20 cm:
1 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy (ew. z puszki). Pamiętajcie, żeby ciecierzycę przed gotowaniem namaczać minimum 8 godzin! Ja do wody, w której się moczy, dodaję też 1/2 łyżeczki sody – skraca to czas późniejszego gotowania i ułatwia blendowanie.
1/3 szklanki wody z gotowania ciecierzycy (lub zalewy z puszki)
2/3 szklanki masła orzechowego
1/4 szklanki posiekanych migdałów (lub Waszych ulubionych orzechów)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki miodu (u mnie syrop z agawy, można zastosować cukier lub jego zamiennik)
9 drobno posiekanych kostek czekolady gorzkiej lub mlecznej
 
Ciecierzycę blendujemy. Dodajemy wodę, masło, proszek do pieczenia i miód. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy.
 
Dodajemy posiekane migdały – 2/3 czekolady. Ciasto rozsmarowujemy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy resztą czekolady.
 
Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach celsjusza. Przy dotknięciu ciasto będzie bardzo miękkie – po ostygnięciu “stężeje”. Zostawiamy w uchylonym piekarniku do ostudzenia.

Kategorie: Brownies i blondies
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany.