09sty2017

Blondies z masłem orzechowym i Białymi Michałkami

Komentarzy: 10


Połączenie masła orzechowego i białej czekolady to jedno z najlepszych, jakie istnieje. A połączenie masła orzechowego z Białymi Michałkami to jeszcze większy sztos. Także w tym przepisie macie nie tylko ten cudowny duet, ale też prawdziwie blondiesową konsystencję i mój ukochany mleczny posmak. Całość zajmuje mniej czasu, niż nagrzanie piekarnika. Obiecuję.
 
Na blaszkę ok. 20×20 cm
 
100 g masła
1 jajo
1 łyżka oleju (najlepiej rzepakowego lub słonecznikowego)
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki masła orzechowego
3/4 szklanki brązowego cukru
10 sztuk Białych Michałków, pokrojonych na mniejsze kawałki
 
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Masło roztapiamy i odstawiamy na parę minut do ostudzenia. Miksujemy z cukrem i jajkiem, a następnie dodajemy masło orzechowe, olej, mąkę i mleko w proszku. Wszystko ucieramy do uzyskania jednolitej konsystencji.
 
Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarowujemy. Wtykamy w nie kawałki cukierków i lekko przygniatamy ręką.
 
Ciasto pieczemy ok. 20-25 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Kategorie: Brownies i blondies
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.