28Maj2017

Blondies z masłem orzechowym i karmelem

Komentarzy: 6

Tutaj jest wszystko, czego potrzeba: wilgotne blondies na bazie masła orzechowego, kremowa masa serowa i złocisty karmel. Nic dodać, nic ująć. Sztos.
 

 

 
Ciasto:
100 g masła
1 jajo
1 łyżka oleju (najlepiej rzepakowego lub słonecznikowego)
1 1/3 szklanki mąki
1/2 szklanki masła orzechowego
3/4 szklanki cukru
Masa serowa:
 
250 g twarogu śmietankowego lub sernikowego
1 jajo
3 łyżki cukru
3 łyżki śmietanki kremówki
 
Karmel:
1/3 szklanki śmietanki kremówki
25 g masła
1/2 szklanki brązowego cukru
 
Zaczynamy od karmelu: śmietankę mieszamy z cukrem, dodajemy pokrojone na kawałki masło i całość podgrzewamy do rozpuszczenia. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Kiedy osiągnie złotą barwę i konsystencję śmietany, zdejmujemy z ognia.
 
Na ciasto, masło roztapiamy i odstawiamy na parę minut do ostudzenia. Miksujemy z cukrem i jajkiem, a następnie dodajemy masło orzechowe, olej i mąkę. Wszystko ucieramy do uzyskania jednolitej konsystencji.
 
Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarowujemy.
 
Twaróg ucieramy z cukrem, dodajemy jajko i śmietankę, miksujemy do połączenia składników. Rozsmarowujemy delikatnie na cieście.
Całość polewamy karmelem i widelcem lekko mieszamy go z warstwą twarogu.
Ciasto pieczemy ok. 25 min w temp. 180 stopni.
 
Po ostudzeniu kroimy.

Kategorie: Brownies i blondies
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  • Luiza napisał(a):

    Hej! :) Uwielbiam patrzeć na Twoje dzieła! Mam tylko pytanko, czy do masy serowej na pewno trzeba dać 3 szklanki cukru czy chodziło o łyżki? I jeszcze chciałam zapytać o wielkość blaszki :D

  • milka napisał(a):

    Wróżko! Pytanie niedotyczące tego konkretnego przepisu. Planuję zrobić tort i przełożyć go kremem serowym, z twojego przepisu. Zastanawiałam się, czy do dekoracji użyć popularnej teraz polewy „glazury lustrzanej”, jednak nie wiem, czy mogę ją stosować na tego rodzaju krem?

  • Domi napisał(a):

    Hej! Zamierzam wykonać ten przepis w weekend, ale czy mogłabyś podać mi wymiary blachy do pieczenia? Chciałabym, żeby na 100% wyszło :)