Blondies z masłem orzechowym i serem
Komentarzy: 1Po wymuskanych cupcake’ach, torcikach i czekoladkach, czas na coś może mniej fotogenicznego, ale równie dobrego.
Wszyscy kochają brownies. To samo tyczy się brownies z serem. Z serem i wiśniami, z serem i malinami, z oreo, z czekoladą.. Ja też, przyznaję się. Ale blondies? Trochę niedoceniane, a jak dla mnie – oba ciasta są równie dobre. Dlatego kiedy już uznałam, że czas dokończyć słoik z masłem orzechowym, wiedziałam, czego chcę – czegoś konkretnego, słodkiego i zbitego. Blondies pasowały jak nic. Żeby nie było monotonnie, dodałam sporą dawkę delikatnego i nie za słodkiego kremu serowego.
A, ale zanim przepis – możecie spędzić pożytecznie kilka minut czytając wywiad z mą arcyciekawą osobą. :)
1 szklanka cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki masła – stopionego i ostudzonego
2 łyżki mleka
1/2 szklanki masła orzechowego
2 jaja
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Krem:
300 g twarożku śmietankowego lub serka kremowego. ew. twaróg mielony
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Mąkę mieszamy z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Masło orzechowe ucieramy z pozostałymi składnikami. Dosypujemy mieszankę z mąką i jeszcze chwile ucieramy.
Składniki kremu też ucieramy. Do blaszki o wymiarach ok 20×20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej, nakładamy ciasto. Na nie wykładamy krem serowy i za pomocą widelca robimy marmurkowy wzorek.
Pieczemy w 180 stopniach ok. 25 minut. Po ostudzeniu wyjmujemy z formy.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
I will right away snatch your rss as I can’t find your email subscription link or e-newsletter service. Do you have any? Kindly allow me recognise so that I may subscribe. Thanks.