19lis2010

Błyskawiczne ciasteczka kakaowe na maślance

Komentarzy: 0

cocoa buttermilk cookies ciasteczka na maślance recipe


Czasami mam trochę szczęścia (jak mój limit pechowości jest już wyczerpany). Miesiąc temu pomogłam temu szczęściu i wygrałam. Rzecz całkiem przyjemna, bo bon do Empiku. Co z nim zrobiłam? A no – książka kucharska zawsze mile widziana. I tym sposobem jestem szczęśliwą posiadaczką “500 best cookies, bars & squares” Esther Brody.


Jestem dumna: w 15 minut po powrocie ze szkoły wypróbowywałam już pierwszy przepis. Żadnego wielogodzinnego rozmyślania (eh, to światło!). Po prostu był cały karton maślanki.


A po kilkudziesięciu minutach wyjmowałam mięciutkie, pyszne ciasteczka.


1 szklanka maślanki


2 szklanki mąki


1 szklanka cukru


2 łyżeczki proszku do pieczenia


1/2 łyżeczki sody


1/2 szklanki kakao


2 jaja


1/2 kostki margaryny/masła


+ cukier puder


cocoa buttermilk cookies ciasteczka na maślance


Mąkę przesiewamy z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i dobrze miksujemy. Na zmianę z maślanką dodajemy do tłuszczu mieszaninę mączno-kakaową. Kiedy otrzymamy już gładkie ciasto, za pomocą dwóch łyżeczek formujemy coś na kształt kuleczek, które “zrzucamy” na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

Kategorie: Ciasteczka
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.