Błyskawiczne ciasteczka kakaowe na maślance
Komentarzy: 0Czasami mam trochę szczęścia (jak mój limit pechowości jest już wyczerpany). Miesiąc temu pomogłam temu szczęściu i wygrałam. Rzecz całkiem przyjemna, bo bon do Empiku. Co z nim zrobiłam? A no – książka kucharska zawsze mile widziana. I tym sposobem jestem szczęśliwą posiadaczką “500 best cookies, bars & squares” Esther Brody.
Jestem dumna: w 15 minut po powrocie ze szkoły wypróbowywałam już pierwszy przepis. Żadnego wielogodzinnego rozmyślania (eh, to światło!). Po prostu był cały karton maślanki.
A po kilkudziesięciu minutach wyjmowałam mięciutkie, pyszne ciasteczka.
1 szklanka maślanki
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 szklanki kakao
2 jaja
1/2 kostki margaryny/masła
+ cukier puder
Mąkę przesiewamy z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i dobrze miksujemy. Na zmianę z maślanką dodajemy do tłuszczu mieszaninę mączno-kakaową. Kiedy otrzymamy już gładkie ciasto, za pomocą dwóch łyżeczek formujemy coś na kształt kuleczek, które “zrzucamy” na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)