10maj2012

Brownies karmelowe z kremem mascarpone

Komentarzy: 9

brownies karmelowe z kremem mascarpone caramel brownies


Intensywnie czekoladowe brownies, krem z mascarpone, karmelu,orzeszków ziemnych i mleka w proszku, a zamiast wisienki na torcie – orzeszki pokryte polewą karmelową.


Jedno z ciast, które po zobaczeniu odznaczam w myślach – ZROBIĆ. Ale potem jest, jak jest. Czasem trudno znaleźć czas na stanie przy kuchence i robienie najprawdziwszego, maślanego karmelu, na składanie ciasta, na robienie polewy.. Ale jak już się znajdzie – zapach karmelizowanego cukru wynagradza czas spędzony nad garnuszkiem, a samo ciasto jest jednym z najlepszych, jakie robiłam. Zwłaszcza krem. *.*  W sumie jeszcze miałam wspomnieć.. jednym z niewielu sklepowych ciast, jakie naprawdę, naprawdę lubię jest caramel brownie tower z Coffeheaven. Tak tak, mrożone, gotowce, sieciówkowe, etc. etc., no ale jest smaczne. Przynajmniej dla mnie. I to brownies trochę mi je właśnie przypomina. Więc jeśli znacie i lubicie – warto tym bardziej spróbować zrobić swoją wersję.

200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
3 jaja
220 g drobnego cukru

120 g mąki

Masa karmelowa z mascarpone:
250 g sera mascarpone
2 szklanki mleka w proszku
100 g solonych orzeszków ziemnych
1/3 kostki masła
1/2 szklanki cukru

Polewa karmelowa:
1/3 kostki masła
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
4 łyżki glukozy w proszku (niekoniecznie)

+100 g solonych orzeszków ziemnych na wierzch

 

 brownies karmelowe z kremem mascarpone caramel brownies 2

Orzeszki ziemne – całe 200 g wysypujemy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Zrumienić na jasno-brązowy kolor – trwa to około 10 minut. Ostudzić. Orzechy można też lekko zrumienić na suchej patelni.


Teraz ciasto: Blaszkę o wymiarach 20 x 24 cm lub jeszcze mniejszą wykładamy papierem do pieczenia.


Czekoladę roztapiamy z masłem i studzimy. Jaja ucieramy z cukrem około 10 minut, na puszystą masę. Mieszamy z ostudzoną czekoladą i przesianą mąką. Delikatnie mieszamy i jednolite ciasto wlewamy do blaszki. Pieczemy około 25 minut w 170 stopniach.


 


W międzyczasie – masa karmelowa.


Masło roztapiamy w rondelku z grubym dnem, wsypujemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając drewnianą łyżką przez około 15 minut. Trzeba uważać, żeby nie przypalić masy. Gdy cukier zbrązowieje wlewamy 1/2 szklanki wody. ostrożnie, bo trochę pryska. Gotujemy przez chwilkę, aż uzyskamy gładką, brązową masę. Trzeba trochę przestudzić i do jeszcze ciepłej wsypać przesiane mleko w proszku. Ucieramy na gładką masę. 100 g uprażonych orzeszków ziemnych drobno siekamy lub grubo mielimy w młynku do kawy lub blenderze. Dodajemy do ostudzonej masy karmelowej i na koniec dodajemy już tylko mascarpone. Odstawiamy.


Teraz jeszcze polewa: karmel z masła i cukru przygotowujemy podobnie, jak ten do kremu: masło roztopić w rondelku z grubym dnem, wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając przez około 15 minut. Gdy cukier zbrązowieje, wlewamy śmietankę. Gotujemy przez chwilkę aż masa nieco zgęstnieje i będzie gładka. Do trochę przestudzonej masy dodajemy glukozę. Mieszamy i studzimy. Jeśli nie użyjemy glukozy, możemy nieco dłużej gotować masę i ewentualnie dosłodzić ją do smaku.


W czasie, kiedy polewa lekko gęstnieje, składamy ciasto: ostudzony blat czekoladowy przekrajamy w poprzek, jak biszkopt. Dolną warstwę smarujemy połową kremu. Przykrywamy kolejnym blatem i rozsmarowujemy na nim resztę kremu. Na wierzch sypiemy resztę – 100 g – orzeszków. Polewamy karmelem ze śmietanki.


Odstawiamy nasze dzieło do lodówki. Przed podaniem zostawiamy na kilkanaście minut w temp. pokojowej.

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj Ann Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.