04lis2014

Brownies z bezą

Komentarzy: 8

meringuebrownies1
 
meringuebrownies2
 
Zawsze mam wrażenie, że przerobiłam już wszystkie możliwe wariacje na temat brownies, ale znów okazało się, że jednak nie. Tym razem zwarte, intensywnie czekoladowe ciasto i lekka, kruchutka beza.

Na blaszkę ok. 20×20 cm
 
Ciasto:
100 g masła
3/4 szklanki cukru
2 jaja
1 szklanki mąki
1/2 szklanki kakao
1/4 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Beza:
2 białka
1/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Zaczynamy od ciasta.
Masło roztapiamy z cukrem. Kiedy lekko przestygnie, dodajemy do niego jajka i mleko. Roztrzepujemy.
Mąkę, kakao i sól przesiewamy. Dodajemy do nich miksturę jajeczną i wszystko razem mieszamy.
Przelewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
 
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut – powinno być ścięte i leciutko wyrośnięte.
 
Kiedy ciasto się piecze, ubijamy białka na sztywna pianę, pod koniec dodając porcjami cukier. Kiedy piana będzie gęsta i lśniąca, miksujemy ją chwilkę z mąką ziemniaczaną.
 
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i rozsmarowujemy na nim pianę. Ponownie wstawiamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i całość pieczemy jeszcze ok. 20 minut, aż beza zezłoci się z wierzchu.
 
Studzimy w uchylonym piekarniku i kroimy po ostygnięciu.
Kategorie: Brownies i blondies
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.