Brzoskwiniowec z kaszą manną
Komentarzy: 3Wprawdzie brzoskwinie mamy w puszkach przez okrągły rok, ale te świeże, pachnące latem (ok, właściwie to nie bardzo, bo tego lata nie było jakoś szczególnie widać – podczas robienia zdjęć nie doczekałam się ani jednego promyczka słońca :// ) to jednak co innego. Nawet, jeśli nienawidzi się ściągać z nich skórki (patrz: ja). W delikatnym cieście z waniliowym kremem smakują idealnie.
I dziękuję Wam za przekroczone 600 lajków na Facebook’u. Miła niespodzianka po powrocie. :)
Na tortownicę ok. 24 cm:
Ciasto:
210 g mąki
1 jajo
1/2 szklanki cukru
100 g zimnego masła lub margaryny
Nadzienie:
6 brzoskwiń
1/2 opakowania budyniu waniliowego (na 500 ml mleka)
80 g kaszy manny
1/2 szklanki cukru
250 g śmietany
3 jaja
500 ml mleka
Zaczynamy od ciasta. Wszystkie składniki najzwyczajniej w świecie zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy ją zawiniętą w folię do lodówki.
W tym czasie brzoskwinie sparzamy wrzątkiem i pozbawiamy skórki. Usuwamy pestki i kroimy brzoskwinie w kosteczkę. 4 łyżki mleka mieszamy z budyniem, a resztę zagotowujemy z cukrem. Dodajemy kaszę, rozrobiony budyń i zagotowujemy. Kiedy masa zgęstnieje, odstawiamy do ostygnięcia na jakieś 10 minut. 3 jaja roztrzepujemy ze śmietaną i dodajemy do kaszy. Na koniec wystarczy wmieszać pokrojone owoce.
3/4 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim natłuszczoną i wysypaną mąką formę. Formujemy niewysoki brzeg. Nakładamy naszą masę. Resztę ciasta rozkładamy na niej w postaci ciapek, albo wałkujemy i wycinamy sobie krateczkę, paseczki czy – jak ja – gwiazdki. W każdym razie resztą ciasta częściowo zakrywamy masę. Pieczemy w 175 stopniach ok. 1 godziny.

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
A person necessarily lend a hand to make critically articles I’d state. This is the very first time I frequented your website page and thus far? I amazed with the analysis you made to make this actual post amazing. Magnificent task!
-
Czy śmietana ma być słodka czy kwaśna i ilu %