04mar2014

Budyniowe sernikobrownie

Komentarzy: 13

custardbrownies1
 
custardbrownies2
 
custardbrownies3
 
Ostatnio trzyma się mnie ochota na brownies i wszystko, co czekoladowe, mam nadzieję, że wybaczycie tę monotonię.
Zastanawiałam się, co by tu dodać do klasycznego sernikobrownie i stwierdziłam, że wrzucałam tam już prawie wszystko: kokos, owoce, chałwę, M&M’s, Oreo, pierniczki i masę innych rzeczy. Szperając po szufladach dotarłam do tej, w której leżakują wszelkie budynie i galaretki. I tak powstało sernikobrownie z wyczuwalnym, budyniowym aromatem. Czekoladowym w cieście i waniliowym w masie serowej. Czyli niby tradycyjnie, ciężko i intensywnie, ale jednak z małą, miłą odmianą. :3

Na blaszkę 20×20 cm
 
Ciasto:
2 jaja
100 g masła
3/4 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie budyniu czekoladowego
1/4 łyżeczki sody
 
Masa serowa:
250 g twarogu (może być sernikowy)
1/3 szklanki cukru + 2 łyżki
1 jajo
1 szklanka mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
Masło roztapiamy i porządnie mieszamy z kakao i cukrem.
 
Dodajemy jaja, a następnie mąkę przesianą z sodą i proszkiem budyniowym. Mieszamy do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta.
 
Z 1/2 opakowania budyniu, mleka i 2 łyżek cukru przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy do temperatury pokojowej.
 
Twaróg ucieramy z cukrem, jajkiem i pozostałym proszkiem budyniowym. Stopniowo dodajemy ugotowany budyń i miksujemy na jednolitą masę.
 
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto, a na nie masę serową. Widelcem mieszamy obie warstwy.
 
Pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach.
Kategorie: Brownies i blondies
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj cukrowa wrozka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.