Budyniowe sernikobrownie
Komentarzy: 13
Ostatnio trzyma się mnie ochota na brownies i wszystko, co czekoladowe, mam nadzieję, że wybaczycie tę monotonię.
Zastanawiałam się, co by tu dodać do klasycznego sernikobrownie i stwierdziłam, że wrzucałam tam już prawie wszystko: kokos, owoce, chałwę, M&M’s, Oreo, pierniczki i masę innych rzeczy. Szperając po szufladach dotarłam do tej, w której leżakują wszelkie budynie i galaretki. I tak powstało sernikobrownie z wyczuwalnym, budyniowym aromatem. Czekoladowym w cieście i waniliowym w masie serowej. Czyli niby tradycyjnie, ciężko i intensywnie, ale jednak z małą, miłą odmianą. :3
Ciasto:
2 jaja
100 g masła
3/4 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie budyniu czekoladowego
1/4 łyżeczki sody
Masa serowa:
250 g twarogu (może być sernikowy)
1/3 szklanki cukru + 2 łyżki
1 jajo
1 szklanka mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
Dodajemy jaja, a następnie mąkę przesianą z sodą i proszkiem budyniowym. Mieszamy do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta.
Z 1/2 opakowania budyniu, mleka i 2 łyżek cukru przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy do temperatury pokojowej.
Twaróg ucieramy z cukrem, jajkiem i pozostałym proszkiem budyniowym. Stopniowo dodajemy ugotowany budyń i miksujemy na jednolitą masę.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto, a na nie masę serową. Widelcem mieszamy obie warstwy.
Pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Fajnie jakbyś podała rozmiar blaszki ;)
-
Te czekoladowe zachcianki to chyba przez przesilenie wiosenne hehe ;)
-
Mniammm… Już wyobrażam sobie jak musi pysznie smakować. I jakie fajne widelczyki ;) Gdzie można takie kupić ?
-
Ostatnio robiłam sernikobrownie z wiśniami <3 Ale wersja budyniowa też do mnie przemawia – muszę spróbować :)
-
Ależ wspaniałe! :)
-
Bardzo smacznie wyglądają. Gdyby nie fakt, że właśnie jestem na diecie bezglutenowej, pewnie już bym je piekła!
-
[…] Przepis na ciacho znalazłam na blogu Cukrowej Wróżki […]
-
Pysznie wygląda
-
Jeśli ma się większą blaszkę to najlepiej podwoić składniki i czas pieczenia? :) Pozdrawiam!
-
Przepis wygląda przecudownie, uwielbiam budyń, czekoladę a ostatnio także serniki, nie mogę się doczekać aż zrobię to ciasto! Takie połączenie smaków na pewno będzie jednym z moich ulubionych :D Także kupuję ser i do roboty :) A blog jest jednym z najpiękniejszych jakie widziałam, bardzo cenię Cię za to że nie ulegasz modom na wszelkie bezglutenowe, bezmleczne, bezjajeczne, bezbezbez rzeczy tylko robisz to co Ci smakuje i tak jak masz ochotę :) No i za to jak lubisz surowe ciasto, absolutnie podzielam tę miłość <3 Bloguj jak najdłużej i czerp z tego jak najwięcej radości!
Skomentuj Majana Anuluj pisanie odpowiedzi