24Lut2017

Carmelitas z Nutellą i karmelem

Komentarzy: 3


 

 
Co kryje się pod tą nazwą? Złociste ciasto z płatkami owsianymi, nadziane czekoladą i karmelem. Warstwy uzyskuje się dzięki dwuetapowemu pieczeniu. Z kilkunastu przepisów krążących po sieci wybrałam ten, w którym w roli czekolady wystąpiła Nutella, a karmel nie był żadnymi rozpuszczonymi cukierkami, tylko prawdziwym, własnoręcznie gotowanym, złocistym, lekko słonym karmelem. Nie myślcie tylko, że przez to ciacho jest trudne, albo zajmie Wam dużo czasu – poza machaniem łyżką nie trzeba robić praktycznie nic, a całość nie zabierze więcej, niż godzinę. :)
 
Na blaszkę ok. 20×20 cm:
 
Karmel:
1 szklanka cukru
1/2 szklanki wody
50 g masła
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
szczypta soli, najlepiej morskiej
 
Ciasto:
1 1/4 szklanki płatków owsianych
1 szklanka cukru trzcinowego
1 1/2 szklanki mąki
230 g masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego/wanilinowego
1/2 szklanki Nutelli
 
Zaczynamy od przygotowania karmelu.
Cukier wsypujemy do garnuszka z grubym dnem, najlepiej teflonowego (lub na głęboką patelnię). Zalewamy go wodą, i podgrzewamy na średnim ogniu, od czasu do czasu potrząsając lekko. Czekamy aż cukier się rozpuści i zacznie nabierać złocistego koloru. Trzeba uważać, bo kiedy już barwa zacznie się zmieniać, cały proces zachodzi bardzo szybko i możemy przypalić cukier.
Gdy cukier osiągnie barwę złotą, zdejmujemy go z ognia i dodajemy pokrojone na kawałki masło. Mieszamy intensywnie. Może pryskać, więc należy zachować ostrożność. Dolewamy śmietankę i ponownie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Dodajemy sól, mieszamy, odstawiamy karmel do wystudzenia i zabieramy się za ciasto.
 
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masło roztapiamy. Mąkę mieszamy z cukrem i płatkami owsianymi. Dodajemy roztopione masło, wanilię i mieszamy do uzyskania „kruszonkowego” ciasta. Połowę wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i lekko ugniatamy. Pieczemy ok. 15 minut, po czym wyjmujemy blaszkę i odstawiamy na 5 minut.
 
Po tym czasie na cieście rozsmarowujemy Nutellę. Następnie nakładamy na warstwę Nutellową połowę karmelu. Lekko stukamy blaszką o blat, żeby karmel rozpłynął się po całości. Na wierzchu układamy pozostałe ciasto, również lekko przyklepując wierzch. Blaszkę ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy i studzimy.
 
Wystudzone ciasto polewamy pozostałym karmelem i kroimy na kwałki.

Kategorie: Brownies i blondies
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany.