Carrot apple coconut cupcakes with cream cheese frosting – muffinki marchewkowo jabłkowo kokosowe pod serowo-kokosową pierzynką
Komentarzy: 1Uff! Jakie wielkie, kosmopolityczne tytulisko! Wydaje mi się, że angielski jest bardziej przyjazny cukierniczemu słowotwórstwu. A więc myśl przewodnia wpisu:
MUFFINS GOES CUPCAKES!
Kto nie lubi czasem się wystroić? Włożyć najlepsze ciuchy, błysnąć biżuterią i otoczyć mgiełką od Chanel czy innego Diora? Każdy. Muffiny też. Nie odmawiajmy im do tego prawa.
Dlatego postanowiłam je uszczęśliwić i przystroić w aksamitną czapeczkę z różową, słodką biżuterią. Rasowi amanci, prawda?
Słodcy i cynamonowi. Mięciutcy i marchewkowi.
Na 12 sztuk:
180 g mąki
60 g masła
2 jaja
50 ml mleka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
duże jabłko
2 średnie marchewki
3 duże łyżki wiórków kokosowych
pół łyżeczku cynamonu
łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli
Na czapeczki:
250 g serka śmietankowego
2 łyżki masła
5 łyżek cukru pudru
kilka kropel soku z cytryny
2 łyżki wiórków kokosowych
Mąkę mieszamy z cukrem, cynamonem, proszkiem, solą i sodą. Jabłko i marchewkę obieramy i tarkujemy.
Mleko bełtamy z jajem i stopionym masłem. Łączymy z tą mieszanką mąkę. Dodajemy starte jabłko i marchew, oraz wiórki. Masę nakładamy do papilotek do 3/4 wysokości i pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.
A w tym czasie…
Czapeczka jest bardzo trudna i pracochłonna: miksujemy wszystko razem w misce. Nakładamy na wystudzone mufcie.
Przepis z mojej kochanej książki “Muffinki” wyd. Świat Książki.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
Skomentuj cukrowa wrozka Anuluj pisanie odpowiedzi