Chocolate crinkles – popękane ciasteczka czekoladowe
Komentarzy: 6
Niby zwykłe czekoladowe, ale cała magia dzieje się już w piekarniku. Białe kulki rozpływają się i pękają. Mój Szanowny Tester brał dokładki, więc zakładam, że są naprawdę udane. Intensywne w smaku, lekko miękkie w środku, ze słodką, chrupiącą otoczką.
Na 2 blachy ciastek:
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru (dałam nieco mniej)
1/4 kostki masła lub margaryny
120 g czekolady gorzkiej lub deserowej
4 jaja
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżeczka ekstraktu waniliowego
szklanka cukru pudru do obtaczania
Masło topimy z czekoladą. Ucieramy z jajkami, cukrem, wanilią, solą, szklanką mąki i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy pozostałą szklankę mąki i miksujemy na gładkie ciasto. Będzie lepiące. Wstawiamy miskę na minimum 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie posypujemy dłonie cukrem pudrem i toczymy z ciasta kuleczki o średnicy ok.2 cm. Obtaczamy je w pudrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni około 15 minut, aż z wierzchu będą twardawe. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Magnificent site. Lots of useful information here. I am sending it to several buddies ans additionally sharing in delicious. And of course, thank you for your sweat!
-
Zrobiłam je mamie na prezent. Najpierw jak Cukrowa Wróżka przykazała (zmniejszyłam tylko ilość cukru). A potem poszło jak lawina… ciastka z kawą, wiórkami. Hitem okazała się także wersja z białej czekolady i mleka w proszku (dałam ok. 1/2 szklanki) obtaczane w kawie. Przy białych polecam użyć mniej margaryny i jeszcze mniej cukru.
-
Zrobiłam i tez dałam mniej cukru ale mimo to, wyszły bardzo słodkie. Po 2 godzinach zrobiły się bardzo twarde, nie wiem co mogłam zrobić źle ;( ale wyglądają pięknie ;). Świetny blog! Piękna szata graficzna ;)
-
Niestety stanowczo za słodkie – jestem szalonym słodkożercą ale zrobiłam z 1 i pół szklanki cukru i po jednym ciastku miałam straszne mdłości:( na innej stronie znalazłam przepis z 1/2 szklanki cukru i 180gram czekolady i wtedy są znacznie smaczniejsze i nie twardnieją a z takiej dawki cukru niestety tak:(