10sie2010

Chrupiący blok czekoladowy z ryżem preparowanym i dobre wieści

Komentarzy: 4

chrupiący blok czekoladowy z ryżem preparowanym


chrupiący blok czekoladowy z ryżem preparowanym2


Jak widziecie, wciąż pracuję nad powiększaniem rozmiaru tagu “biała czekolada”. *  I poza tym nie chciałam, żeby ryż preparowany zakończył swój żywot w tym samym opakowaniu, w jakim znalazł się w szafie już spory kawałek czasu temu. Dlaczego nie blok? Gotowy w kilkanaście minut, tak prosty, że bardziej chyba się nie da. :)


chrupiący blok czekoladowy miód


Na blaszkę 20×20 cm (zrobiłam z 2/3 porcji w keksówce)


I warstwa:


150 g białej czekolady


55 g masła


1 łyżka płynnego miodu


50 g ryżu preparowanego


II warstwa:


125 g czekolady deserowej ( u mnie gorzka 60%)


2 łyżki płynnego miodu


55 g masła


75 g ryżu preparowanego


 


Ryż (może być ilość na dwie warstwy łącznie) wrzucamy na suchą patelnię i na małym ogniu podgrzewamy, aż stanie się bardziej chrupiący. Ucząc się na moich błędach, uważamy, żeby nie przypalić. :)


Zaczynamy od pierwszej warstwy.


Topimy czekoladę, miód i masło w garniuszku w kąpieli wodnej. Gorącą masę mieszamy z ryżem i przekładamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.


Drugą warstwę robimy dokładnie tak samo i rozsmarowujemy na pierwszej.


chrupiący blok czekoladowy z ryżem


Odstawiamy do zastygnięcia, najlepiej do lodówki, a następnie wyjmujemy z formy i kroimy.


 


A teraz kilka dobrych(?) wieści. Szczęście czasem dopisze i mi – zostałam nagrodzona w konkursie na blogu crust&dust. A właściwie przepis, który opublikowałam jakiś czas temu – na miodowniczki, czyli ciasteczka marchewkowe z miodem. :]


A druga wieść jest taka, że przymierzam się do zorganizowania czegoś typu festiwal białej czekolady. To moja społeczna misja – przekonywać do wypieków z nią kogo tylko się da. I przy okazji ile pysznych przepisów by się uzbierało.. Są chętni? :]


 


Przepis z książki “Czekolada” wyd. Olesiejuk

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj KARIOKA Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.