Chrupiący blok czekoladowy z ryżem preparowanym i dobre wieści
Komentarzy: 4Jak widziecie, wciąż pracuję nad powiększaniem rozmiaru tagu “biała czekolada”. * I poza tym nie chciałam, żeby ryż preparowany zakończył swój żywot w tym samym opakowaniu, w jakim znalazł się w szafie już spory kawałek czasu temu. Dlaczego nie blok? Gotowy w kilkanaście minut, tak prosty, że bardziej chyba się nie da. :)
Na blaszkę 20×20 cm (zrobiłam z 2/3 porcji w keksówce)
I warstwa:
150 g białej czekolady
55 g masła
1 łyżka płynnego miodu
50 g ryżu preparowanego
II warstwa:
125 g czekolady deserowej ( u mnie gorzka 60%)
2 łyżki płynnego miodu
55 g masła
75 g ryżu preparowanego
Ryż (może być ilość na dwie warstwy łącznie) wrzucamy na suchą patelnię i na małym ogniu podgrzewamy, aż stanie się bardziej chrupiący. Ucząc się na moich błędach, uważamy, żeby nie przypalić. :)
Zaczynamy od pierwszej warstwy.
Topimy czekoladę, miód i masło w garniuszku w kąpieli wodnej. Gorącą masę mieszamy z ryżem i przekładamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.
Drugą warstwę robimy dokładnie tak samo i rozsmarowujemy na pierwszej.
Odstawiamy do zastygnięcia, najlepiej do lodówki, a następnie wyjmujemy z formy i kroimy.
A teraz kilka dobrych(?) wieści. Szczęście czasem dopisze i mi – zostałam nagrodzona w konkursie na blogu crust&dust. A właściwie przepis, który opublikowałam jakiś czas temu – na miodowniczki, czyli ciasteczka marchewkowe z miodem. :]
A druga wieść jest taka, że przymierzam się do zorganizowania czegoś typu festiwal białej czekolady. To moja społeczna misja – przekonywać do wypieków z nią kogo tylko się da. I przy okazji ile pysznych przepisów by się uzbierało.. Są chętni? :]
Przepis z książki “Czekolada” wyd. Olesiejuk
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
I do believe all the concepts you have introduced in your post. They’re really convincing and will certainly work. Still, the posts are too short for starters. Could you please lengthen them a little from next time? Thank you for the post.
-
BARDZO CIEKAWA KOMPOZYCJA
-
ten ryż kojarzy mi się z dzieciństwem a ostatnio widziałam go w netto. Muszę zakupić i zrobić to ciacho bo wygląda obłędnie:)Gratuluję świetnego bloga! Jest zjawiskowy i taki cukierkowy:))
Skomentuj KARIOKA Anuluj pisanie odpowiedzi