Churros – hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym
Komentarzy: 1Na tłusty czwartek trzeba było coś usmażyć. Właśnie usmażyć, nie upiec. Pączki się kupi wszędzie, lepsze i gorsze, ale jednak. To samo z faworkami. Za to churros to tylko w domku.
Co na ich temat mówi Wikipedia: “Churro (także: porras, calentitos, papitas, kat. xurro) – tradycyjny, tłusty wypiek hiszpański w formie długiego prętu o przekroju w kształcie gwiazdy.”
Ja powiem raczej, że skoro Hiszpanie za nimi szaleją, to coś w nich musi być. Bo moim Próbowaczom też smakowały. Maczane w mocno czekoladowym sosie, a wcześniej wyturlane w mieszance cukru i cynamonu (który co prawda, potem zastygł w równie dobry, mocno czekoladowy budyń…) – <3
150 g mąki
250 ml wody
1 łyżka oliwy
szczypta soli
500 ml oleju do smażenia
100 g drobnego cukru kryształu do obtaczania
1 łyżka cynamonu
Sos:
150 g gorzkiej czekolady
500 ml mleka
1 łyżka mąki kukurydzianej
4 łyżki cukru
Zacznę od tego, że ciasto sugeruję zrobić z podwójnej porcji. Albo jeśli nie, to chociaż sos z połowy, bo wychodzi go aż nadto.
Wodę gotujemy z oliwą i solą. Kiedy się zagotuje, do garnka wsypujemy mąką i mieszamy intensywnie do otrzymania jednolitego, mocno gęstego ciasta. Zdejmujemy z ognia. Na tacę wysypujemy cukier i mieszamy go z cynamonem. W garnku rozgrzewamy olej. Za pomocą worka cukierniczego wyciskamy odcinki ciasta na tłuszcz. Smażymy, aż nabiorą jasnozłotego koloru. Wyjmujemy łyżką cedzakową i obtaczamy w mieszance cukrowej. Ja wcześniej odkładałam je na chwilę na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Sos: czekoladę łamiemy i rozpuszczamy z połową mleka. Do drugiej połowy dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy. Kiedy mleko z czekoladą będzie już bardzo gorące, dodajemy do niego mieszankę ze skrobią. Intensywnie mieszamy, żeby nie było grudek. Chwilkę trzymamy na ogniu, po czym zdejmujemy i przelewamy sobie do naczynka, w którym możemy już spokojnie maczać przestudzone w międzyczasie churros. :)
Przepis ze “Złotej księgi czekolady”.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Churros są przepyszne, ale z jedną rzeczą się nie zgodze. Do churros nie dodaje sie cynamonu, dodaje sie tylko i wyłącznie cukier. Wiem to, dlatego że mieszkam w Hiszpani od pięciu lat i nigdy nie dodają cynamonu. Strona pozatym jest świetna :)