15lip2011

Ciasteczka budyniowo owsiane

Komentarzy: 5

ciasteczka budyniowo owsiane oat drop cookies


ciasteczka budyniowo owsiane oat drop cookies2


Myślałam, że w wakacje będę się ciągle zabierać za przepisy, które wymagają dużej ilości czasu. A to jakieś składane z X warstw ciasta, albo ciasteczka z różnymi nadzieniami… Tymczasem.. hm. Czas przecieka przez palce. A mój limit przeznaczony na stanie w kuchni wyczerpywał się podczas robienia przetworów (syropy, dżemory, galaretki – wszystko!) i pieczenia chleba, bo to mój nowy domowy obowiązek. Wprawdzie ostatnio udało się zrobić ciekawe cupcake’i, ale dziś uznałam, że zrobię coś prostego. Powertowałam sobie książkę “500 best cookies, bars and squares” (przy okazji dodając kolejne 10 zakładek “do zrobienia” – będzie pysznie!) i znalazłam: w rozdziale “drop cookies” chyba większość przepisów nie zabiera więcej, niż 20 minut roboty. Ale najbardziej spodobały mi się te z dodatkiem budyniu – ciastka z budyniem zawsze są dobre. Niby skrobia i trochę aromatów, a jednak swoje czary-mary robi.


Wyszyły rzecz jasna bardzo dobre – wyczuwalny śmietankowy posmak i zapach, no i struktura – spodziewałam się raczej miękkich ciasteczek, a wyszły kruchutkie i chrupiące. Nic dodać, nic ująć. No chyba, że zmienić smak budyniu. Czekoladowe albo toffi – mniaaaaam <3


Na 2 blachy ciasteczek:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
3/4 kostki masła lub margaryny (o temp. pokojowej)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 opakowanie cukru wanilinowego
2 opakowania budyniu na 0,5 l mleka (jeśli jest z cukrem, to można zmniejszyć ilość dodanego cukru kryształu). Smak budyniu jaki kto lubi – ja dałam śmietankowy.

 


Mąkę przesiewamy z solą, proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Mieszamy z płatkami owsianymi.


Tłuszcz ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy jajko i dalej ucieramy, aż uzyskamy w miarę gładką masę. Dosypujemy mieszankę mączną i miksujemy, aż wszystko ładnie się połączy. Ciasto nabieramy na łyżeczkę i – pomagając sobie druga łyżeczkąukładamy jego porcje na blaszce wyłożnej papierem do pieczenia. Trzeba zachować kilka cm odstępu, bo ciasteczka rozlewają się, a potem rosną. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach, aż zaczną nabierać złotego koloru. Po lekkim przestudzeniu zdejmujemy z blachy.


 


Acha, i jeszcze jedno! Dziękuję wszystkim, którzy kliknęli “lubię to!” na fejsbuku. Na daną chwilę jest 498 lajków, a jako, że jestem sympatycznym i dobrym człowiekiem ;)) dla 500 osoby będzie niespodzianka. Więc –>klik. :)

Kategorie: Ciasteczka
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.