02maj2018

Ciasteczka Morning Glory

Komentarzy: 5


 

 
Jak nazwa wskazuje – idealne na śniadanie. Bardzo proste w przygotowaniu (chyba nie da się ich zepsuć), miękkie i przygotowane na bazie marchewki oraz jabłka (więc prawie jak surówka).
Na ok. 35 ciastek (2 blachy)
1 szklanka startej marchewki – ok. 2-3 sztuki
3/4 szklanki startego jabłka – 1 duże jabłko
2 3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego
szczypta soli
2 jaja
150 g miękkiego masła lub margaryny
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka rodzynek lub innych suszonych owoców – u mnie żurawina
1/2 szklanki posiekanych orzechów lub nasion – u mnie słonecznik
1 szklanka wiórków kokosowych
 
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym przez około minutę. Dodajemy kolejno jaja, marchewkę, jabłko, mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, a na końcu wiórki, suszone owoce i orzechy. Miksujemy do połączenia składników. Masa będzie lepka.
 
Za pomocą łyżki i łyżeczki (lub łyżki do lodów) formujemy kulki ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując ok 2-3 cm odstępów.
 
Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Powinny lekko się zezłocić. Wyjmujemy i studzimy.

Kategorie: Ciasteczka
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.