Ciasteczka owsiankowe
Komentarzy: 9
Od razu mówię, że to nie są typowe ciasteczka owsiane. W tych ciachach chciałam odwzorować choć trochę smak mojej ulubionej owsianki – koniecznie na mleku, długo gotowanej, gęstej, doprawionej jedynie szczyptą soli i cukru (no, wiadomo, ciasteczka są słodsze :D ). Tak powstały ciasteczka o mleczno-owsianym smaku i miękkim wnętrzu.
100 g masła
2 jaja
½ szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
3/4szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki mleka w proszku
szczypta soli
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy kolejno jajka.
Następnie dosypujemy mąkę wymieszaną z mlekiem w proszku i płatkami owsianymi.
Ucieramy do uzyskania jednolitego ciasta.
Porcje ciasta nakładamy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy je ok. 12 minut w temp. 180 stopni. Powinny się leciutko zezłocić na brzegach. Tak upieczone ciasteczka będą miękkie w środku. Jeśli chcemy uzyskać kruche ciastka, wydłużamy czas pieczenia o ok. 10 minut.
Wyjmujemy i studzimy.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Ciekawy przepis, z pewnością wart wypróbowania. Jedno pytanie: czy ciastka są bardzo słodkie, bo nie wiem czy powinnam zmniejszyć ilość cukru? Pozdrawiam
-
Mega śliczne ciasteczka. Zjadłoby się bardzo chętnie.
Pozdrawiam :) -
Długo gotowana owsianka – moja ulubiona. Ciastka zrobić muszę koniecznie :)
-
No i zrobiłam: Są już na blogu:)
-
-
a czy mozna jakos zastapic mleko w proszku?
-
Kocham owsiankę, a te ciastka to był strzał w dziesiątkę. Mniam <3.